Wikipedie:Editaton Erbstuecke 2018/Leták

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Edit-a-thon: „Dědictví. Evropské příběhy“[editovat | editovat zdroj]

Vítejte na prvním českém ročníku editatonu s tématem Edit-a-thon: „Dědictví. Evropské příběhy“, který pořádá Wikimedia ČR ve spolupráci s Goethe-Institutem. Jedná se o součást mezinárodního projektu Erbstücke. Europäische Geschichten. Smyslem editatonu je vytvořit nebo vylepšit na Wikipedii hesla o tématech spojujících aspoň tři země Evropské unie. Protože se nacházíme na půdě knihovny Goethe-Institutu v Praze, byli bychom rádi, aby mezi těmito zeměmi bylo Česko a Německo, ale není to nutnou podmínkou.

Wikipedie[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie je internetová encyklopedie, kterou může editovat každý. A každý je vítán (za předpokladu, že dodržuje pravidla a svým psaním pomáhá Wikipedii zlepšit). Wikipedie má řadu možností, pravidel a zvyklostí. Pro nás je důležité vědět toto:

  • Je dobré si na Wikipedii vytvořit účet a pracovat zde přihlášený pod tímto účtem. Usnadní to komunikaci a přehled a dává to autorovi Wikipedie do rukou víc nástrojů pro práci.
  • Do Wikipedie se píše encyklopedickým stylem: věcně, stručně, přesně. Držet se tématu článku (hesla), psát strukturovaně. Žádné vlastní komentáře a hodnocení (ale je možno citovat komentáře a hodnocení relevantních osobností, zejména známých odborníků na příslušnou problematiku). Důležitá je také vyváženost a neutralita.
  • Všechny informace, které nejsou běžně známé, by měly být opatřeny odkazem na věrohodný zdroj, odkud jsme je převzali. Může to být třeba kniha anebo spolehlivý web. K vkládání odkazu použijte tlačítko Citace. Wikipedie chce být odborný text a podobné pravidlo citování platí ve všech odborných textech.
  • Wikipedie umožňuje vkládat interní odkazy na jiné články na Wikipedii (tlačítko Odkaz), což je dobré v rozumné míře využívat.
  • Wikipedie dnes nabízí dva editační režimy: 1. Normální (vizuální), v němž se práce podobá editaci ve Wordu a podobných softwarech. Ten budete asi používat nejvíc. Vyvolává se kliknutím na „editovat“ nad textem článku nebo kapitoly. 2. Editor zdrojového kódu stránky, „editovat zdroj“. Ten umožňuje některé věci navíc, ale vyžaduje vědět, jak se zadávají různé vlastnosti textu, například že nadpis se vkládá mezi několik rovnítek – kolik rovnítek, tolikátá úroveň nadpisu: == Toto je nadpis druhé úrovně ==.
  • Pokud si chceme něco vyzkoušet nanečisto, máme k dispozici Pískoviště. Odkaz na něj je umístěn úplně nahoře vpravo. Je možné na Pískovišti článek začít, a až bude hotový, překopírovat ho do Wikipedie.
  • S články Wikipedie i uživatelskými účty jsou spojeny stránky nazvané Diskuse. Ty jsou určeny ke zdvořilé a věcné konverzaci wikipedistů. Na diskusních stránkách se podepisujeme (Vložit – Váš podpis), jinde se na Wikipedii podpisy nepoužívají.
  • Ve sloupci na levé straně najdete odkazy Nápověda, kde jsou odkazy na rady a pravidla pro psaní Wikipedie, a Potřebuji pomoc, což je diskusní stránka, kde se můžete ostatních wikipedistů zeptat, pokud narazíte při tvorbě Wikipedie na nějaký problém, se kterým si nevíte rady.

A pokud si s něčím nevíte rady během editatonu, neváhejte se zeptat přítomných zkušených wikipedistů.

Editaton[editovat | editovat zdroj]

Abyste si editaton užili, doporučujeme postupovat takto:

  • Vyberte si dvě až čtyři témata, na kterých byste chtěli pracovat. Mají to být témata spojující aspoň tři země EU. Inspirace je na https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Editaton_Erbstuecke_2018/T%C3%A9mata a můžete si samozřejmě najít i témata vlastní. Důležité je, aby Vás témata zajímala a chtěli byste se o nich dozvědět víc.
  • Podívejte se, co už se o těchto tématech píše na Wikipediích v jazycích, které ovládáte, a zejména v češtině. Je snazší zlepšit článek, který je krátký a nedokonalý, než vytvářet článek úplně od nuly nebo naopak zlepšovat článek velmi dlouhý a kvalitní.
  • Na základě průzkumu si vyberte jedno až dvě témata, která budete opravdu zpracovávat.
  • Rozmyslete si, co by bylo potřeba v článcích uvést. Je dobré se přitom podívat na to, jak jsou na Wikipedii zpracovány kvalitní články na podobná témata a inspirovat se. Doporučujeme napsat si osnovu či plán práce a konzultovat ho se zkušeným wikipedistou.
  • Vyhledejte si v knihovně a na webu zdroje, podle kterých budete postupovat.
  • Pokud není článek na české Wikipedii ještě založen, můžete poprosit zkušenějšího wikipedistu o asistenci při jeho založení.
  • Můžete začít psát. Buď přímo do Wikipedie, nebo na pískovišti. Základní text bez referencí je možné vytvořit i ve Wordu apod., ale to nedoporučujeme, protože je lepší napsaný text rovnou opatřovat referencemi.
  • Nebojte se zeptat, nebojte se udělat chybu. Však on to po Vás jistě někdo přečte a opraví.

Přejeme Vám úspěšné editování.