Upír (subkultura)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Upíří subkultura je subkultura, jejíž členové si volí životní styl tak, aby odpovídal zobrazení upírů v klasické a populární kultuře.

Někteří členové této subkultury o sobě tvrdí, že pro své přežití potřebují aspoň občasně konzumovat krev nebo životní energii jiných.[1][2][3] Krvesajci (sanguine vampires) se živí krví svých dárců.[1], zatímco psychičtí upíři (pranic vampires) sají pouze „životní energii“ dárců.[1]

Osoby, které se s touto subkulturou identifikují, se často sdružují do tzv. covenů, které operují převážně na území USA. Takovými skupinami jsou například House Kheperu nebo Lost Haven.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c HEUSSNER, Ki Mae. Real-Life Vampires: Who Are They? [online]. ABC News, 2008-10-31 [cit. 2016-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. RADFORD, Benjamin. Vampires Among Us: From Bats to Psychics [online]. LiveScience.com [cit. 2016-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. CARROLL, Robert Todd. Heslo „vampires“, in: The Skeptic's Dictionary [online]. Robert Todd Carroll [cit. 2016-01-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]