Unie asociací mezinárodních horských průvodců

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Unie asociací mezinárodních horských průvodců
Union of International Mountain Leader Associations
ZkratkaUIMLA
SídloVillars-sur-Ollon I Švýcarsko
Úřední jazykangličtina
Členovécca 5000
PrezidentIan Spare
Oficiální webuimla.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Unie asociací mezinárodních horských průvodců (anglicky: Union of International Mountain Leader Associations, UIMLA) je mezinárodní, nestátní organizace, která sdružuje národní asociace mezinárodních horských průvodců. Byla založena v roce 2004 a jejím sídlem je Villars-sur-Ollon. V současné době unie sdružuje více než 5000 horských profesionálů a profesionálek působících po celém světě.

Výsledkem mezinárodní spolupráce členských států UIMLA je kvalifikace označovaná ve zkratce jako IML - International Mountain Leader – v překladu mezinárodní horský průvodce. Tento titul či osvědčení dokládá u jeho nositele mezinárodně uznaný přesně stanovený rozsah znalostí a dovedností potřebných pro vedení osob v horských podmínkách do přesně stanoveného stupně technické obtížnosti.

Český spolek horských průvodců reprezentuje Českou republiku v této mezinárodní unii a spolupracuje s členskými organizacemi na zavedení jednotného standardu vzdělání, etiky a práce horských průvodců.

Mezinárodní kvalifikace horského průvodce UIMLA a horského vůdce IFMGA jsou jediné mezinárodně uznávané kvalifikace v horách na celém světě.

Cíle a principy UIMLA[editovat | editovat zdroj]

  • prezentace a propagace profese Mezinárodního horského průvodce I International Mountain Leader I IML
  • propagace kvalifikace a rozvoj vzdělávání na bázi IML
  • zajistit, aby v horských podmínkách při výletech, trecích, přechodech, expedicích a mnoha dalších činnostech byli lidé vedeni pouze kvalifikovanými odborníky
  • rozvoj vztahů mezi profesionálními horskými průvodci a jejich národními asociacemi

Členské asociace[editovat | editovat zdroj]

Aspirantské asociace[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]