Trosečníci v řece meteorů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trosečníci v řece meteorů
AutorJerzy Broszkiewicz
Původní názevCi z Dziesiątego Tysiąca
PřekladatelJaroslav Simonides
IlustrátorTeodor Rotrekl
ZeměPolskoPolsko Polsko
Jazykpolština
EdiceKnihy odvahy a dobrodružství č. 144
ŽánrScience fiction
VydavatelNasza Księgarnia
Datum vydání1962
Český vydavatelAlbatros
Česky vydáno1977
Typ médiatištěné, vázané
Počet stran164
Náklad20 000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trosečníci v řece meteorů je český název knihy, kterou napsal v roce 1962 polský spisovatel Jerzy Broszkiewicz. Originální název románu je Ci z Dziesiątego Tysiąca. Novela patří do žánru science fiction a je určena především pro mládež.

Technická data o knize[editovat | editovat zdroj]

Vydavatelem českého vydání bylo nakladatelství Albatros v Praze v roce 1977 ve své knižnici Knihy odvahy a dobrodružství (KOD) jako svazek 144. Z polského verze vydané ve Varšavě roku 1973 ji přeložil do češtiny Jaroslav Simonides.[1] Vázaná kniha má 162 stran, barevnou obálku, je v typickém tvaru a úpravě celé knižnice, cena byla 19 Kč a náklad 20 000 výtisků. V Polsku se kniha dočkala v období 1973-1977 pěti vydání ve statisícových nákladech.[2]

Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

Děj se odehrává kolem roku 3000. V době, kdy je celá Sluneční soustava osídlena lidmi, existuje umělá planetka o průměru 50 km, odkud k výzkumným výpravám do vesmíru létají ve dvou „kosmoletech“ vědci, posádka planety. Na prázdniny přilétají na planetku tři dospívající děti a v době jedné z krátkých výprav posádek zůstávají na plně automatizované planetce sami. Společnost jim dělá robot v podobě chlapce jejich věku.

Posádky obou výprav uvíznou v obrovském meteorickém roji a záchranu jim poskytnou děti s pomocí počítačového centra planetky a zmíněného robota tím, že se do roje se zajímavými fyzikálními vlastnostmi prostřílí zvenčí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BROSZKIEWICZ, Jerzy. Trosečníci v řece meteorů. Praha: Albatros, 1977. Kapitola Tiráž, s. 164. 
  2. Trosečníci v řece meteoritů, str. zadní obálka

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]