Total Nonstop Action Wrestling

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Total Nonstop Action)
Total Nonstop Action Wrestling, Inc.
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založeníKvěten 10, 2002
ZakladateléJeff Jarrett
Jerry Jarrett
Bob Ryder
SídloTennessee, Spojené státy americké
Adresa sídlaNashville, 372 03, USA
Klíčoví lidéDixie Carter vlastník
Charakteristika firmy
Oblast činnostiwrestling, sport
Mateřská společnostAnthem Sports & Entertainment (od 2017)
Identifikátory
Oficiální webOficiální stránka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Total Nonstop Action wrestling, zkráceně TNA, je profesionální wrestlingová federace založena Jeffem Jarrettem a Jerrym Jarrettem v roce 2002. TNA také získává příjmy z živých akcí, produktové licence a přímý prodej produktů. Dixie Carter je prezidentem společnosti a spolu-zakladatel Jeff Jarrett je Vice President. V roce 2002, Panda Energy International koupila kontrolní podíl v TNA . Společnost má své sídlo v Orlandu na Floridě, její obchodní společnost TNA Entertainment, LLC působí v Nashville, Tennessee. Společnost dříve nesla název "NWA Total Nonstop Activion" - v době svého vzniku patřil do National Wrestling Alliance (NWA). TNA byla udělena autorská práva na oba NWA World Heavyweight champioship tituly, a NWA World Tag Team Championship. TNA odstoupila od NWA v roce 2004, ale bylo povoleno nadále používat NWA Championship titul až do zrušení dohody v květnu 2007. TNA se stala Americkou wrestlingovou federací, která výhradně používá šestihranný ring oproti stereotypnímu čtyřhrannému ringu které používají jiné wrestlingové federace. TNA je v současné době druhou největší profesionální wrestlingovou federací ve Spojených státech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Pojem TNA vznikla krátce po skončení World Championship Wrestling (WCW) v roce 2001.World Wrestling Federation (WWF), zůstala jediná wrestlingová federace na americké státní televizi - WWF koupila WCW v březnu 2001 a Extreme Championship Wrestling ohlásila bankrot v dubnu 2001. Lidé měli pocit, že tato situace vedla mnoho televizních stanic, aby se na wrestling dívali jako na špatný business. A proto se Jarrettovi rozhodli založit konkurenční federaci po názvem TNA. 19. červen 2002 se konal první TNA zápas.

TNA Impact![editovat | editovat zdroj]

TNA začal vysílání TNA Impact! Dne 4. červen 2004 na Fox Sports Net a to brzy nahradilo týdenního PPV jako primární vysílání TNA. Měsíční vysílání se staly hlavním zdrojem příjmů. Spike TV zajistila TNA vysílací čas a nahradila Fox Sports Net. 1. října 2005 byl odvysílán první díl TNA Impact! na Spike TV. 4. října 2007 byla TNA Impact! rozšířena o dvě hodiny. 15. února 2010 TNA dohodla novou dohodu s Spike TV, která by se zajišťovala vysílací čas z noci na pondělí. První epizoda se konala 8. března 2010. Později se však ukázalo, že TNA Impact! nemůže konkurovat WWE Raw a tak bylo vysílání přesunuto zpět na čtvrtek.

X Division[editovat | editovat zdroj]

AJ Styles a Christopher Daniels soupeří v Ultimate X Matchi o X Division Championship

Velmi atleticky náročný vysoce rizikový styl wrestlingu se stal jedním z rysů WCW a ECW v pozdní 1990. Spíše než zdůrazňovat skutečnost, že většina zápasníků, kteří vykonávají tento styl jsou pod 220 libry (100 kg), kterou nazvali Lehká těžká divize, TNA se rozhodla zdůraznit se ve vysoce rizikové povaze, že ten to styl začali mnoho wrestlerů podporovat. Neexistuje žádný maximální hmotnostní limit pro X Division, i když v praxi nejvíce zápasníků v této divizi byli super lehké váhy kromě Samoa Joe, a Kurt Angle a dalších výjimek. Chtěli ještě více zdůraznit tento bod a vyšli se sloganem "Toto není o váhových limitech, toto není vůbec o limitech". X Divize je obecně považována za jednu z hlavních atrakcí TNA.

Bývalé tituly[editovat | editovat zdroj]

Bývalí titul Vítěz Datum výhry Datum vysílání Událost Předchozí vítěz
NWA World Heavyweight Championship Christian Cage January 14, 2007 January 14, 2007 Final Resolution Abyss
NWA World Tag Team Championship Team 3D (Brother Ray and Brother Devon) April 15, 2007 April 15, 2007 Lockdown The Latin American Xchange (Homicide and Hernandez)

Další tituly[editovat | editovat zdroj]

Titul Poslední vítěz Datum výhry Událost
Queen of the Cage ODB April 19, 2009 Lockdown (2009)
King of the Mountain Kurt Angle June 21, 2009 Slammiversary (2009)
Titul Poslední držitel titulu Datum výhry Událost Předešlí champion
TNA World Beer Drinking Championship James Storm February 25, 2008 TNA Impact! Eric Young

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]