Teorie růstových pólů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Teorie růstových pólů (fr. La théorie des pôles de croissance) je jednou z nejznámějších[1] teorií regionálního rozvoje. Vznikla v 50. letech 20. století a jejím autorem je francouzský ekonom François Perroux (19. prosince 1903–2. června 1987). Této teorii se dostalo velké oblíbenosti v hospodářské politice a byla v mnoha vyspělých i rozvojových zemích světa prakticky aplikována[1].

Růstové póly[editovat | editovat zdroj]

Teorie je založena na předpokladu, že k ekonomickému rozvoji nedochází ve všech místech prostoru rovnoměrně, nýbrž především v několika bodech růstu, které mají větší či menší dopad na své okolí a tento jejich vliv se poté projevuje v růstu hospodářství regionu jako celku. Základními prvky této teorie jsou tedy tzv. póly růstu – základní hnací ekonomické jednotky (firmy, odvětví hospodářství či obory), které jsou základním vůdčím odvětvím ekonomiky daného státu, či regionu. Stojí v kontrastu vůči ostatním jednotkám, které hnací charakter nemají. Perroux tyto dva protiklady označuje jako odvětví hnací (vytváří póly růstu) a na odvětví hnaná. Vzniká tak polarizace prostoru. Tento proces autor přirovnává k příkladu přitahování objektů v magnetickém poli, prohlubují se tak rozdíly mezi jednotlivými místy. Přesto, že Perroux chápe póly růstu i prostor mezi nimi velmi abstraktně a vzdálenost popisuje spíše jako intenzitu vazeb, dostalo se této teorii četných pokusů o aplikaci v praxi.

Aplikace teorie v praxi[editovat | editovat zdroj]

Díky myšlence, že póly růstu jsou hnacími místy ekonomiky, byla tato teorie, především v době svého vzniku (50. a 60. léta 20. století) aplikována v praxi, a to např. ve státech západní Evropy, jako je Francie a Itálie. Francouzský ekonom Jacques Boudeville rozpracoval svoji teorii na regionální dimenzi, kterou nazval teorií růstových center a růstových os a následně byla využita v praxi například na prostorovém plánování území Francie, kde byly vymezeny následující oblasti: 3 homogenní oblasti (Paříž, Východ a Západ), 8 polarizovaných oblastí se středisky, která byly nazvána „vyrovnávací metropole“ a 21 plánovacích oblastí, pro které byly zpracovány krátkodobé plány na rozmístění investic. Cílem této tzv. „nosné soustavy měst“ bylo koncentrovat investice do zmíněných osmi vyrovnávacích metropolí a snížit územní nerovnost mezi rychleji se rozvíjející Paříží a ostatními pomaleji se rozvíjejícími regiony Francie.[2]

Vazba na jiné teorie regionálního rozvoje[editovat | editovat zdroj]

Sovětskou paralelně se vyvíjející alternativu podobných rysů představuje například koncept tzv. územně výrobních komplexů představený Nikolayem Kolosovskiym. Jeho teorii byla dále rozšiřována (zejména Sauškin, Kalašnikova, Probst) v různých prostorových variantách a modifikacích byla prosazována ve východním socialistickém bloku.[3]

Územně výrobní komplex můžeme popsat jako „seskupení navzájem navazujících ekonomických aktivit, které odpovídají přirozeným a ekonomickým podmínkám daného regionu, čímž je dosahováno hospodářských efektů“.[3] Zásadním rozdílem ÚVK proti TRP je jeho vytvoření cílevědomou lokalizační aktivitou dosažitelnou primárně v podmínkách centrálně plánované ekonomiky.

Růstové póly v ČR[editovat | editovat zdroj]

Za hlavní póly ekonomického růstu v České republice můžeme označit na úrovní krajů hlavní město Prahu, Středočeský kraj, Plzeňský kraj a Královéhradecký kraj. Na úrovni okresů předstihl hlavní město Prahu okres Praha – východ, který patrně těží ze své výhodné lokaci v zázemí hlavního města. Od třetího místa dále pak nalezneme Mladou Boleslav, Plzeň – město, Prahu – západ. Významný potenciál primárně v rámci svých krajů pak vykázaly okresy Hradec Králové, Beroun, Plzeň – jih, Benešov a Jičín.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BLAŽEK, Jiří; UHLÍŘ, David. Teorie regionálního rozvoje – nástin, kritika, implikace. 1. vyd. Praha: Karolinium, 2011. 344 s. S. 342. Teorie regionálního rozvoje - Jiří Blažek, David Uhlíř. 
  2. Mendelova univerzita - Teorie růstových pólů. is.mendelu.cz [online]. Mendelova univerzita [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. 
  3. a b TEORIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE [online]. Masarykova univerzita [cit. 2019-12-08]. Dostupné online. 
  4. KAŠPAR, Ondřej. Polarizace ekonomického růstu v České republice [online]. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 20.5.2011 [cit. 2019-12-08]. Dostupné online.