Street epistemology

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Street epistemology (SE) (pouliční epistemologie) je soubor nekonfliktních konverzačních technik, které mají lidem pomoci zamyslet se nad důvody a metodami, které používají, aby dospěli k závěru, že jejich hluboce zakořeněná přesvědčení jsou pravdivá.

Street epistemology[editovat | editovat zdroj]

Street epistemology je termín, který roku 2013 zavedl Peter Boghossian ve své knize A Manual for Creating Atheists (Příručka pro vytváření ateistů). V knize Boghossian nastínil tuto metodu a její použití při pomoci věřícím přemýšlet o spolehlivosti víry a důvodech, proč věří.[1][2] Metoda však našla účinné využití i v mnoha dalších kontextech a Boghossian společně s Jamesem Lindsayem roku 2019 vydal knihu How to Have Impossible Conversations (Jak vést nemožné konverzace), která popisuje aplikaci street epistemology při zkoumání širšího spektra různých přesvědčení.[3]

Myslím, že street epistemology je nejlepší způsob přímé konverzace mezi dvěma lidmi o jejich hluboce zakořeněných názorech a víře.
— Anthony Magnabosco, A Turning Point for Atheism[2][4]

Metoda[editovat | editovat zdroj]

Každý rozhovor začíná jednoduchým tvrzením konverzačního partnera. Street epistemolog se jej pak otázkami snaží dovést k poznání, nakolik je jeho přesvědčení opodstatněné a věrohodné, podpořit jeho přemýšlivou reflexi a kritické myšlení v souvislosti s tímto přesvědčením. Používá k tomu sokratovskou metodu, test víry zvenčí[5] a otázky, které se točí kolem falzifikovatelnosti tvrzení.[6]

Cílem SE rozhovoru není předkládat protiargumenty a fakta nebo na ně reagovat, cílem není „zvítězit“ v diskusi.[6]

Street Epistemology International[editovat | editovat zdroj]

Anthony Magnabosco

SE se později začal věnovat Anthony Magnabosco, který mnoho příkladů rozhovorů SE, které vedl, nahrál na kanál YouTube,[7] vytvořil mnoho zdrojů týkajících se tohoto tématu a zapojil se do komunity street epistemologů, kteří se chtějí v této metodě zdokonalit a aplikovat ji ve svém životě.
Magnabosco založil neziskovou organizaci Street Epistemology International (SEI), „jejímž posláním je podporovat a normalizovat kritické myšlení a skepticismus, a zároveň poskytovat lidem na celém světě zdroje potřebné k rozvoji a propagaci pouliční epistemologie“.[8] Pro komunitu praktikujících SE jsou k tam dispozici zdroje, které zahrnují např. příručku, jak vést rozhovory, SE dotazník a pod.[9]

Předsednictvo[editovat | editovat zdroj]

(k roku 2021[8])

  • výkonný ředitel: Anthony Magnabosco
  • předseda: Reid Nicewonder
  • místopředseda: Timothy Dawson
  • tajemnice: Linda Mokkoová

Předseda organizace Reid Nicewonder své SE rozhovory zveřejňuje na youtube kanále Cordial Curiosity (Srdečná zvědavost).[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BOGHOSSIAN, Peter G. A manual for creating atheists. Durham, North Carolina: Pitchstone Publishing, 2013. 280 s. Dostupné online. ISBN 9781939578099. (anglicky) Spolupracovník Michael Shermer. 
  2. a b TOMEK, Petr. Street Epistemology – návrat k Sokratově metodě [online]. Ateisté ČR, 1.10. 2018 [cit. 2021-09-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-10-28. 
  3. BOGHOSSIAN, Peter G.; LINDSAY, James. How to have impossible conversations: a very practical guide. New York, NY: Hachette Books, 2019. 272 s. ISBN 9780738285320. (anglicky) 
  4. Anthony Magnabosco - Street Epistemology: A Turning Point for Atheism [online]. American Atheists, 13. 7. 2018. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LOFTUS, John W. The outsider test for faith: how to know which religion is true. Amherst, New York: Prometheus, 2013. 300 s. Dostupné online. ISBN 978-1616147372. (anglicky) 
  6. a b HITCHENS, Joe. The Basics [online]. streetepistemology.com, 2016 [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. MAGNABOSCO, Anthony. SE - Anthony Magnabosco [online]. [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b Welcome to Street Epistemology International [online]. Street Epistemology International [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. The World Needs Better Conversations [online]. StreetEpistemology.com [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. NICEWONDER, Reid. Cordial Curiosity [online]. [cit. 2021-09-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]