Starý hřbitov lesníků Nidské duny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Starý hřbitov lesníků Nidské duny
Lokalita
StátLitvaLitva Litva
ObecNida
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Starý hřbitov lesníků Nidské duny, litevsky Nidos kopų apželdintojų senosios kapinės nebo zkráceně jen Miškininkų kapinaitės, je bývalý hřbitov v lese v Nidě ve městě/okrese Neringa na Kuršské kose v Klaipėdském kraji v Litvě.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov je oplocený, má informační tabuli. Nemá status funkčního hřbitova, ale je to kulturní památka a nachází se zde hroby rodiny Kuwert a jiných lesníků. Známými, zde pohřbenými osobnostmi, jsou Dovydas Gotlybas Kuvertas (David Gottlieb Kuwert) a jeho otec Georgas Dovydas Kuvertas (George David Kuwert), kteří začali v 19. století znovu osazovat odlesněné písečné duny a zahájili tak proces znovuzalesnění a zabránění nebezpečného pohybu písečných dun Kuršské kosy. Jejich dílo dalo Kuršské kose její současný vzhled a proměnilo tak dřívější „Pruskou Saharu“ v prosperující krajinu v souladu s přírodou. Společně s hřbitovem Preilos senosios kapinės v Preile je památkou na původní obyvatele.[1][2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nidos kopų apželdintojų senosios kapinės, lankytinos vietos, Nidos rajonas [online]. [cit. 2022-08-03]. Dostupné online. (litevsky) 
  2. a b Nidos kopų apželdintojų senųjų kapinių komplekso senosios kapinės. www.tripus.lt [online]. [cit. 2022-08-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-08-03. 
  3. a b Nidos kopų apželdintojų senųjų kapinių komplekso senosios kapinės (Kuvertų kapinės) | Saugoma. saugoma.lt [online]. [cit. 2022-08-03]. Dostupné online. 
  4. Atspindžiai. Paveldo kolekcija. Atkurtos Nidos ir Preilos kapinės ir senieji antkapiniai paminklai – krikštai. lrt.lt [online]. 2022-10-29 [cit. 2023-08-28]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]