Sporttester

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sporttester je zařízení, které je schopno změřit a vyhodnotit sportovní aktivitu na základě měření času, rychlosti, vzdálenosti, srdečního tepu a případně dalších veličin. Sporttester je nejčastěji ve formě hodinek, případně cyklopočítače. Na trhu dnes existují různě vybavené sporttestery, které se liší funkcemi/veličinami, které jsou schopné měřit. Základní sporttestery jsou schopné měřit čas a srdeční tep. Dokonalejší sporttestery přidávají různá čidla pro měření dosažené rychlosti či vzdálenosti (čidlo na botě či ve výpletu kola). Nejdokonalejší sporttestery používají místo čidel GPS přijímač a hodnoty rychlosti/tempa, vzdálenosti, převýšení jsou schopné určovat pomocí signálu z družic GPS.

První sporttester (vhodný k nošení na těle) byl vyvinut firmou Polar Archivováno 15. 2. 2009 na Wayback Machine. a patentován v roce 1979, a v roce 1982 se pak dostal do prodeje pro širokou veřejnost. Od té doby vývoj sporttesterů neustal. Mezi nejvýznamnější výrobce sporttesterů dnes patří firmy: Polar, Garmin nebo Suunto, které mají technologický náskok před konkurencí. K dalším značkám patří například: Timex, Sigma a další.

Způsoby měření tepu[editovat | editovat zdroj]

Měření tepu pomocí hrudního pásu[editovat | editovat zdroj]

Hrudni-pas

Měření tepu probíhá pomocí hrudního snímače, který díky dvojici elektrod na vnitřní straně hrudního pásu snímá aktuální tep, a odesílá jej bezdrátově do sporttesteru. Ten pak následně zobrazuje naměřené hodnoty na displeji hodinek (případně cyklopočítače). Měření s hrudním pásem je nejrozšířenější způsob měření, a to hlavně díky své přesnosti. Valná většina značkových sporttesterů měřících tep pomocí hrudního pásu dosahuje přesnosti EKG.

Měření tepu bez hrudního pásu[editovat | editovat zdroj]

Některé typy sporttesterů umožňují měřit tep bez hrudního pásu. Měření probíhá dotykem prsty na speciálních plochách hodinek. Hodinky při měření musí být na ruce. Samotné měření pak trvá zhruba 3 - 10 sekund. Poté se zobrazí aktuální tep na displeji hodinek. Nevýhodou tohoto řešení je, že nedochází ke kontinuálnímu měření jako je tomu u hrudního pásu. Tyto sporttestery se používají hlavně při turistice. Nejsou vhodné pro dynamické sporty, neboť při těchto sportech bývá dost náročné, ne-li nemožné, udržet prsty na hodinkách po dobu nutnou k měření.

Existují i další způsoby měření tepu, ale v dnešní době již nejsou používané.

Další funkce sporttesterů[editovat | editovat zdroj]

Současné sporttestery nabízí kromě měření tepu i řadu dalších funkcí. Nejobyčejnější sporttestery (obvykle i nejlevnější) nabízí většinou kromě měření tepu i výpočet maximální tepové frekvence a počítadlo kalorií. Vybavenější modely pak přidávají další funkce, mezi které patří možnost multisportovního použití (kolo, běh, plavání, lyžování, in-line bruslení...), funkce Virtuální trenér, kdy hodinky umí zaznamenat výkon a příště spustit závod "sama proti sobě". Tyto funkce se liší u každého modelu, proto se doporučuje před nákupem prostudovat si specifikaci daného modelu, půjčit si sporttester na vyzkoučení a případně se poradit s odborníkem.

Příslušenství sporttesterů[editovat | editovat zdroj]

Některé vybavenější sporttestery lze doplnit o další příslušenství, a rozšířit tak jejich možnosti měření.

Připojení k počítači[editovat | editovat zdroj]

umožňuje přenášet data ze sporttesteru do počítače pro další vyhodnocení. Pro přenos se používají buďto kabely (nejčastěji USB) nebo různé bezdrátové technologie. Data se pak vyhodnocují obvykle v software přímo od výrobce sporttesteru.

Footpod[editovat | editovat zdroj]

Neboli nožní snímač je senzor, který se připíná přímo na obuv. Měří rychlost a vzdálenost při běhu. Po kalibraci může dosáhnout až 97% přesnosti. Výhodou je měření nejen při venkovních sportech (jako u GPS sporttesterů), ale i například v tělocvičně. Nevýhodou je pak jednoúčelové použití (pouze pro běh).

GPS sporttestery[editovat | editovat zdroj]

Trendem posledních let je v oblasti sporttesterů využití GPS technologie. Sporttester doplněný o GPS čip je schopný bez dodatečných čidel měřit rychlost/vzdálenost/výšku a zapisovat trasu, kudy vedla sportovní aktivita. GPS sporttester tak vyhodnocuje nejen jak dlouho a jak těžce byla sportovní aktivita absolvována, ale také kde proběhla. Výhodou GPS sporttesterů je možnost stejně kvalitního a podrobného vyhodnocení běhu, jízdy na kole, lyžování, in-line bruslení či dalších outdoorových sportů. Některé sporttestery dokáží díky GPS i navigovat (podle typu sporttesteru buď jednoduše šipkou nebo u dokonalejších i nad mapovým podkladem). GPS sporttestery mají omezené využití při halových sportech, kdy je potřeba je dopnit o další, dodatečná čidla.

Ostatní vybavení[editovat | editovat zdroj]

Možnosti dnešních sporttesterů jsou široké, a kromě výše uvedeného příslušenství lze sporttestery rozšířit o mnoho dalších možností. Ve zkratce to mohou být různé cyklosnímače rychlosti, kadence, silového výkonu, držáky na řídítka, obaly a ochranné prvky a mnoho dalšího příslušenství.

Výběr sporttesteru[editovat | editovat zdroj]

Výběr sporttesteru při současné nabídce není zrovna jednoduchý. Obecně je lepší držet se zavedených značek a vyhnout se neznačkovým sporttesterům, které lákají nízkou cenou. Dále je lepší se před nákupem poradit s odborným prodejcem, případně se známým, který již sporttester vlastní. Ideální je zajít do specializované prodejny případně eshopu, který nenabízí jen jednu značku, a dokáže vám pak lépe poradit při výběru.

Důležitým faktorem při výběru je poměr funkcí a ceny. Obecně platí, že čím vybavenější a kvalitnější sporttester je, tím vyšší je jeho cena. S vyšší cenou často roste i počet funkcí a náročnost ovládání. Proto je vždy dobré si uvědomit, co od sporttesteru vlastně očekáváte. Chcete je dnoduchý přístroj nebo očekáváte speciální funkce? Chcete aby bylo možné sporttester připojit k PC? Při jakých sportech/aktivitách budete sporttester využívat?

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Zdroj informací - Sporttester.info. Návod jak vybrat sporttester.