Kateřina Šimáčková: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: '''JUDr. Kateřina Šimáčková''', PhD. (* 26. října 1966) je česká právnička a soudkyně Nejvyššího správního soudu. == Vzdělání == Po absolvování gymnázia …
(Žádný rozdíl)

Verze z 8. 3. 2013, 00:33

JUDr. Kateřina Šimáčková, PhD. (* 26. října 1966) je česká právnička a soudkyně Nejvyššího správního soudu.

Vzdělání

Po absolvování gymnázia v Brně vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita), kde v roce 2007 úspěšně obhájila dizertační práci na téma Daně a právní stát . Dále absolvovala vzdělávací programy a kurzy se zaměřením především na lidská práva a politologii.

Profesní kariéra

V letech 1990 až 1993 působila a od roku 2001 opět působí na brněnské právnické fakultě jako odborná asistentka katedry ústavního práva a politologie. Na této fakultě také vyučuje kurzy ústavního práva, politologie, státovědy a mediálního práva.

V roce 1992 byla asistentkou soudce Ústavního soudu ČSFR JUDr. Antonína Procházky a od roku 1994 advokátkou. Ve své advokátní praxi se zabývala především ústavním právem, ale i právem správním, finančním a některými oblastmi soukromého práva. Působila také jako členka Legislativní rady vlády.

Od roku 2008 je členkou Výboru pro výběr soudců Soudu pro veřejnou službu EU. V roce 2009 byla jmenována soudkyní Nejvyššího správního soudu, kde stále působí. Od roku 2010 je také zástupkyní členky Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva (tzv. Benátské komise) za Českou republiku.

Publikační činnost

Kateřina Šimáčková je autorkou několika učebnic a mnoha článků a příspěvků především o tématech z oblasti ústavního práva, lidských práv a politologie. Seznam jejích publikací je k nalezení zde.

Externí odkazy

- http://www.simackova.cz/index.php - osobní stránky
- http://www.nssoud.cz/JUDr-Katerina-Simackova-Ph-D-1966-/artphoto/523?menu=201 – profil na stránkách Nejvyššího správního soudu
- http://jinepravo.blogspot.cz/search/label/Host%20Kate%C5%99ina%20%C5%A0im%C3%A1%C4%8Dkov%C3%A1 – články Kateřiny Šimáčkové publikované na blogu Jiné právo
- http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=7067 – rozhovor pro Lidové noviny