Spojené nádoby: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 16: Řádek 16:


Tento jev se využívá například v sifonech umyvadel a WC, v konvicích, u hadicové vodováhy, ve zdymadlech
Tento jev se využívá například v sifonech umyvadel a WC, v konvicích, u hadicové vodováhy, ve zdymadlech
Nůůda.. co sem čumíš :D

[[ca:Vasos comunicants]]
[[ca:Vasos comunicants]]
[[da:Forbundne kar]]
[[da:Forbundne kar]]

Verze z 17. 10. 2012, 11:25

Spojené nádoby jsou dvě nádoby (příp. více nádob), v nichž po naplnění kapalinou vystoupí hladina do stejné výšky. Výška hladin ve spojených nádobách je důsledkem hydrostatického tlaku, jehož velikost závisí na hloubce a ne na množství kapaliny. Proto i v širší nádobě s větším množstvím kapaliny má hladina stejnou výšku jako v úzké nádobě s menším množstvím kapaliny, čímž tlaky z obou nádob budou v místě spojení vyrovnané.

Jestliže je ve spojených nádobách více kapalin (lišících se hustotou), pak hladiny v nádobách nebudou stejně vysoko, ale nejvýš bude hladina kapaliny s nejmenší hustotou, nejníž hladina kapaliny s nejvyšší hustotou, tak aby se hydrostatické tlaky různých kapalin rovnaly.

Důležitou podmínkou je nehybnost kapalin, při proudění mohou být tlaky kapalin v různých nádobách různé díky Bernoulliho jevu.

Při malém a různém průměru nádob se také může projevit kapilární elevace nebo kapilární deprese. Tento jev je ale významný jen pokud se jedná o nádoby s průměrem v řádech milimetrů a menším.

Související články

Tento jev se využívá například v sifonech umyvadel a WC, v konvicích, u hadicové vodováhy, ve zdymadlech Nůůda.. co sem čumíš :D