Enhanced Data Rates for GSM Evolution: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 23: Řádek 23:


V současné době (listopad 2005) je služba ještě stále chápána jako novinka na českém trhu.
V současné době (listopad 2005) je služba ještě stále chápána jako novinka na českém trhu.
Z českých operátorů má největší pokrytí v tuto chvíli [[T-Mobile]] který na [http://t-mobile.cz/Web/Residential/TarifySluzby/DatoveSluzby/T-MobileEDGE.aspx svých stránkách] udává pokrytí 400 měst a obcí. V těsném závěsu jdou zbývající operátoři. Operátor [[Vodafone]] (původně [[Oskar]]) udává pokrytí největších měst ([http://www.vodafone.cz/osobni/data/mapa.htm mapa] a [http://www.vodafone.cz/consumer/switch/network/edge/list.htm seznam míst pokrytých vodafone EDGE]) a [[Telefónica O<sub>2</sub>]] (půvoně [[Eurotel]]), který službu EDGE implementuje pouze do nejnovějších [[BTS]]. ([http://www.eurotel.cz/jnp/cz/customerService/faq/-content-faq-personal-cz-Sluzby-EDGE-faq_10.html podrobnější informace])
Z českých operátorů má největší pokrytí v tuto chvíli [[T-Mobile]] který na [http://t-mobile.cz/Web/Residential/TarifySluzby/DatoveSluzby/T-MobileEDGE.aspx svých stránkách] udává pokrytí 400 měst a obcí. V těsném závěsu jdou zbývající operátoři. Operátor [[Vodafone]] (původně [[Oskar]]) udává pokrytí největších měst ([http://www.vodafone.cz/osobni/data/mapa.htm mapa] a [http://www.vodafone.cz/consumer/switch/network/edge/list.htm seznam míst pokrytých vodafone EDGE]) a [[Telefónica O2]] (půvoně [[Eurotel]]), který službu EDGE implementuje pouze do nejnovějších [[BTS]]. ([http://www.eurotel.cz/jnp/cz/customerService/faq/-content-faq-personal-cz-Sluzby-EDGE-faq_10.html podrobnější informace])


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 1. 10. 2008, 17:11

Šablona:Tabulka standardů mobilních telefonů

Enhanced Data rates for Global Evolution, někdy také jako Enhanced Data rates for GSM Evolution (EDGE) je dalším vývojovým stupněm v technologii GSM po zavedení datových přenosů pomocí GPRS (General Packet Radio Services). Technologie EDGE nabízí několik metod a vylepšení, které umožňují dosáhnout efektivního přenosu dat a vysoké spektrální účinnosti v tomto úzkopásmovém buňkovém systému.

Hlavní vylepšení spočívá v použití modulace 8-PSK (osmistavová fázová modulace), která dovoluje přenést tři informační bity pomocí jednoho symbolu na rádiové vrstvě. Naproti tomu modulace GMSK, která je použita u GSM/GPRS, dovoluje přenést pouze jeden informační bit na jeden symbol na rádiové vrstvě.

Rozšíření EDGE zahrnuje dvě hlavní části:

  • EGPRS (Enhanced GPRS) – pro přepínání paketů – paketové přenosy
  • ECSD (Enhanced Circuit Switched Data) – pro přepojování okruhů – CS (Circuit Switched)

EGPRS je tedy rozšířením služby GPRS (General Packet Radio Services), která nabízí paketový přenos a tarifování za přenesená data nebo za měsíční paušál. ECSD je rozšíření služby HSCSD (High Speed Circuit Switched Data), tedy služby komutovaných digitálních okruhů.

Jelikož HSCSD je mnohem méně používané z důvodu tarifování (účtování podle času a počtu kanálů), dominuje dnes GRPS (účtování podle přenesených dat nebo měsíční paušál a neomezená data) datovým přenosům v GSM. Stejná situace je i u ECSD a EGPRS. Většina operátorů ECSD v rámci EDGE ani neimplementuje stejně, tak jako, výrobci mobilních telefonů implementují ve svých zařízeních většinovou pouze CSD, GPRS a EGPRS.

Maximální přenosové rychlosti

GPRS nabízí nejvyšší rychlost na downlinku 80 kbit/s při kódování CS-4 a konfiguraci telefonu 4+1 (4 time sloty pro downlink a jeden pro uplink), u EGPRS je to při stejné konfiguraci telefonu 4+1 maximálně 236,8 kbit/s při použití kódového schématu MCS-9. V praxi se u EGPRS (EDGE) dosahuje rychlostí kolem 200 kbit/s pro downlink a kolem 100 kbit/s pro uplink (při konfiguraci time slotů 3+2).

K využití služby je ovšem potřeba mobilní telefon nebo jiné zařízení, které tuto technologii podporuje (například všechny nové telefony firmy Nokia).

Dostupnost

Samotná služba je velmi těžko rozlišitelná od samotného GPRS. Na displejích většiny mobilních telefonů není nijak poznat, jestli mobilní telefon přímá signál EDGE. Tato služba totiž musí být implementována ve vysílači (BTS), ke kterému je mobilní telefon přihlášen.

V současné době (listopad 2005) je služba ještě stále chápána jako novinka na českém trhu. Z českých operátorů má největší pokrytí v tuto chvíli T-Mobile který na svých stránkách udává pokrytí 400 měst a obcí. V těsném závěsu jdou zbývající operátoři. Operátor Vodafone (původně Oskar) udává pokrytí největších měst (mapa a seznam míst pokrytých vodafone EDGE) a Telefónica O2 (půvoně Eurotel), který službu EDGE implementuje pouze do nejnovějších BTS. (podrobnější informace)

Související články

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - telekomunikace

Šablona:Link FA