Štáb: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SlfiBot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění linku na rozcestník Kultura s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Kultura (sociologie)
BumlaBot (diskuse | příspěvky)
m Odstranění linku na rozcestník Společnost s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na Společnost (sociologie)
Řádek 4: Řádek 4:


==Přenesený význam slova==
==Přenesený význam slova==
Slovo se používá i mimo vojenskou [[sféra|sféru]], kde značí skupinu spřízněných osob, která organizačně zabezpečuje chod nějaké větší a významné [[společnost|společenské]], [[sport]]ovní, [[Kultura (sociologie)|kulturní]] či jiné podobné akce. Slovo s velmi podobným či zcela shodnám významem je [[sekretariát]].
Slovo se používá i mimo vojenskou [[sféra|sféru]], kde značí skupinu spřízněných osob, která organizačně zabezpečuje chod nějaké větší a významné [[Společnost (sociologie)|společenské]], [[sport]]ovní, [[Kultura (sociologie)|kulturní]] či jiné podobné akce. Slovo s velmi podobným či zcela shodnám významem je [[sekretariát]].


==Speciální stáby==
==Speciální stáby==

Verze z 31. 3. 2008, 01:42

Štáb je organizační útvar, orgán či administrativní jednotka, jež usnadňuje řízení činnosti větších skupin osob. Ve vojenské praxi, kde se tento termín používá nejčastěji, se jedná o skupinu osob, která je nápomocná veliteli při velení jemu podřízené vojenské jednotce.

Velitelský štáb především v udržuje přímého spojení s vojskem a nadřízeným štábem. Štáb také rozpracovává rozkazy velitele a zajišťuje jejich doručení podřízeným velitelům (resp. štábům jejich jednotek). Hlavní štáb armády či státu se pak nazývá generální štáb.

Přenesený význam slova

Slovo se používá i mimo vojenskou sféru, kde značí skupinu spřízněných osob, která organizačně zabezpečuje chod nějaké větší a významné společenské, sportovní, kulturní či jiné podobné akce. Slovo s velmi podobným či zcela shodnám významem je sekretariát.

Speciální stáby

Speciálními typy štábu mohou být například :

Použitý zdroj