Videomapping: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
značka: možný spam
značka: možný spam
Řádek 31: Řádek 31:
*[http://www.videomapping.cz/ VIDEOMAPPING.CZ]
*[http://www.videomapping.cz/ VIDEOMAPPING.CZ]
*[http://flashback.melnicek.cz/ Petr Šťastný, Pavel Miřejovský]
*[http://flashback.melnicek.cz/ Petr Šťastný, Pavel Miřejovský]
*[http://www.petrkrejcik.com/ Petr Krejčík]
*[http://www.sursur.cz/ Sursur]
*[http://www.sursur.cz/ Sursur]
*[http://www.moire.cz/ Moire]


=== Festivaly ===
=== Festivaly ===

Verze z 15. 7. 2013, 12:44

Videomapping je směr vizuálního umění, které využívá projekci ve volném prostoru na libovolné objekty, např. fasády domů nebo interiéry budov. Pro realizaci jsou potřeba silné projektory, odpovídající programové vybavení a tma nebo alespoň šero. Pro přípravu kvalitní projekce je nutná předchozí znalost scény, často jsou vytvářeny 3D modely prostoru budovy nebo fasády domu, aby bylo docíleno dokonalého splynutí světelného divadla se scénou. Výsledek poté připomíná sekvence filmu, ve kterém se reálná kulisa prolíná s virtuálním dějem, např. z fasády domu se vynořují jednotlivé cihly, z oken se vyklánějí lidé a vylétají předměty, ze střechy stéká vodopád, atd.

Obecně hlavním smyslem video mappingu jsou projekce, které spolupracují s vybraným objektem a usilují o rozbití vnímání perspektivy u diváka. Pomocí projektorů lze zakřivit a zdůraznit jakýkoliv tvar, linii nebo prostor. Všechno se stává iluzí.

Nejčastěji se video mapping využívá pro zatraktivnění kulturních událostí a festivalů. Jedna z nejvýraznějších událostí, pří které videomapping byl představen široké veřejnosti byla projekce na Staroměstský orloj u příležitosti 600. výročí z dílny tvůrců The Macula. Od roku 2010 video mapping objevil reklamní průmysl a začíná se objevovat mapování reklamy na předměty.

Externí odkazy

Budovy

Předměty

Tvůrci

Festivaly