Přeskočit na obsah

Diskuse:Kolmice: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Avitek (diskuse | příspěvky)
Chyba v článku, zatím neopravuji
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
Dvě přímky, které jsou kolmé na nějakou třetí přímku, jsou rovnoběžky. ... Platí pouze v rovině! --[[Wikipedista:Avitek|A.Vítek]] 21:31, 5. 11. 2005 (UTC)
Dvě přímky, které jsou kolmé na nějakou třetí přímku, jsou rovnoběžky. ... Platí pouze v rovině! --[[Wikipedista:Avitek|A.Vítek]] 21:31, 5. 11. 2005 (UTC)

K tomu tvrzení, že přímka může být kolmá sama na sebe: pokud máme komplexní vektorový prostor, pak je z různých (závažných) důvodů '''nutno''' definovat skalární součin s ''komplexním sdružením v jednom ze dvou argumentů''. Takže není pravda, že vektor se složkami (1,i) je kolmý sám na sebe, protože 1*1+i*i=0. Správně je 1*1+i*(-i)=2 (používám sdružení v druhém argumentu). Tudíž přímka nemůže být kolmá na sebe (aspoň v plochých prostorech, kde je pojem kolmosti triviální).

Verze z 20. 7. 2006, 13:49

Dvě přímky, které jsou kolmé na nějakou třetí přímku, jsou rovnoběžky. ... Platí pouze v rovině! --A.Vítek 21:31, 5. 11. 2005 (UTC)

K tomu tvrzení, že přímka může být kolmá sama na sebe: pokud máme komplexní vektorový prostor, pak je z různých (závažných) důvodů nutno definovat skalární součin s komplexním sdružením v jednom ze dvou argumentů. Takže není pravda, že vektor se složkami (1,i) je kolmý sám na sebe, protože 1*1+i*i=0. Správně je 1*1+i*(-i)=2 (používám sdružení v druhém argumentu). Tudíž přímka nemůže být kolmá na sebe (aspoň v plochých prostorech, kde je pojem kolmosti triviální).