Simpolend

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Simpolend (v srbské cyrilici Симполенд) byl projekt jugoslávské společnosti Simpo v obci Vranjska Banja (dnes v Srbsku). na rozvoj města. Velkolepý projekt skončil krachem, soudními spory[1] a torzem víceúčelových objektů po celém městě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1991 vypracovalo Centrum pro výzkum a projektování plán rozsáhlé přestavby a modernizace města.[2] Stavební práce byly zahájeny v roce 1996.[3] V roce 1997 nerealizovaný plán začal propagovat tehdejší ředitel společnosti Simpa a ministr jugoslávské vlády Dragomir Tomić. Očekávalo se, že projekt bude stát 70, později 100 a nakonec 180 milionů německých marek. Vzniknout měly hotely, restaurace a sportovní centra; vybudován měl být krytý bazén s minerální vodou. Některé objekty byly přece jen vybudovány (např. hotel Sofka) a jiné objekty byly předány společnosti Simpa, aby se staly součástí komplexu. Jiné nevznikly, nebo nebyly dokončeny. Proinvestováno bylo nakonec okolo 30 milionů dinárů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na portálu blic.rs (srbsky)
  2. Článek na portálu vranjske.co.rs (srbsky). www.vranjske.co.rs [online]. [cit. 2017-11-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-07. 
  3. STAMENKOVIĆ, Srboljub. Geografska enciklopedija naselja Srbije 1 (A-Đ). Beograd: Stručna knjiga, 2000. Kapitola Novi Beograd, s. 373. (srbština)