Raketa (sport)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Squashová raketa

Raketa je sportovní náčiní používané k odpalování míčků ve sportech jako squash, tenis, ricochet, plážový tenis, racquetball, stolní tenis, badminton a plážový badminton. Tyto sporty jsou nazývány raketové hry, které tvoří speciální podskupinu míčových her. Raketa se skládá z pevného rámu a většinou výpletu. Někdy, například ve stolním tenisu, se používá místo výpletu pevná plocha.

Rámy rakety byly dříve vyráběny z upraveného dřeva a výplet byl vyráběn ze zvířecích střívek. Tradiční velikost rakety byla limitována sílou a hmotností dřevěného rámu, který musel být dost pevný a silný k upevnění výpletu a odpálení míčku. Později začaly některé firmy přidávat do rámů umělé materiály, ty způsobily zlehčení a zpevnění rámu. Nejdříve byly používány kovové rámy, později hliníkové rámy, nyní jsou používány karbonová vlákna. Tradiční dřevo je používáno už jen ve sportech jako jsou real tennis, racquets a xare. Nyní rakety bývají vyráběny z karbonových vláken, optických vláken, titanu nebo keramických materiálů.

Střívka byla nahrazena umělými materiály jako jsou nylon, polyamid a ostatní polymery. Rakety mohou být znovu vypleteny.

Seznam míčových sportů[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Racquet na anglické Wikipedii.

Související článek[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Slovníkové heslo raketa ve Wikislovníku