Pásová brzda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
1. Jednoduchá pásová brzda. Porovnání účinku při různém směru otáčení

Pásová brzda je brzda, která sestává z pásu, jenž obepíná brzděné kolo či buben a vyvolává tak tření, čímž kolu buď zcela brání v otáčení (statická brzda), nebo je zpomaluje (dynamická brzda). Tato brzda se používá spíše u pevných zařízení – strojovny lanových drah, jeřáby, motorové pily, mnohých traktorů Zetor nebo u navijáků). Dříve se při umístění na kardanově hřídeli používala i jako parkovací brzda motorových vozidel.

Princip[editovat | editovat zdroj]

Pásová brzda funguje na principu vláknového tření. Její účinek tak lze popsat jako třecí sílu T působící na obvodu bubnu:

, kde je Eulerovo číslo, je součinitel tření mezi pásem a kolem či bubnem a je úhel opásání (v obloukové míře).[1]

Při velkém je brzdění velmi účinné a vysokého účinku brzd lze dosáhnout pomocí nevelké síly, je však značně citlivé na změny v . Například slabá vrstva rzi na bubnu může způsobit, že brzda bude škubat, voda může být příčinou jejího prokluzování a vzrůstající teplota při brzdění může zapříčinit slabý pokles součinitele tření, který však způsobí značný pokles účinnosti brzdy. Je-li pro pás použit materiál s nízkým , vzroste síla potřebná k dosažení daného brzdného účinku, avšak některé materiály s nízkým mají , které je v rozsahu pracovních teplot stálejší.

Schema diferenciální pásové brzdy

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Band brake na anglické Wikipedii.

  1. REICHL, Jaroslav; VŠETIČKA, Martin. Encyklopedie fyziky [online]. http://fyzika.jreichl.com [cit. 2014-11-18]. Kapitola Vláknové tření. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]