Publius Decius Mus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Publius Decius Mus
Narození4. století př. n. l. nebo 377 př. n. l.
starověký Řím
Úmrtí340 př. n. l.
Příčina úmrtízabitý v boji
Povolánístarořímský politik a starořímský voják
DětiPublius Decius Mus[1][2][3]
RodDecii Mures
PříbuzníPublius Decius Mus[1][4][5] (vnuk)
Funkceřímský konzul (340 př. n. l.)
římský senátor
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Publius Decius Mus byl římským vojenským tribunem během války se Samnity (kolem roku 344 př. n. l.) a římským konzulem během války s Latiny (kolem roku 343 př. n. l.).

Samnité (staroitalský kmen) přepadli etruské město Kapua. Obyvatelé tohoto města poslali do Říma své vyslance s žádostí o vojenskou podporu. Římané po vyjednávání se Samnity podpořili město Kapua a zvolili dva konzuly, kteří vedli proti Samnitům válku. První konzul Marcus Valerius Corvus táhl k městu Kapua kde si vedl úspěšně.

Druhý konzul Aulus Cornelius Cossus, který táhl do Samnitska si vedl velice neobezřetně když procházel lesem a padl do léčky. Aby se Cossus mohl stáhnout nazpět navrhl mu vojenský tribun Publius Decius Mus, aby mu dal první a druhou řadu oddílu a obsadil pahorek vyčnívající v tom lese. Po obsazení vrcholku Deciem se Cossus stáhl z lesa.

Během noci sestoupil Decius se svým oddílem z vrcholku a přes spící samnitský tábor se znovu připojil ke konzulově armádě, kterou svým činem zachránil.

Kolem roku 343 př. n. l. se Decius obětuje během války s Latiny za římské legie. Oba konzulové totiž měli stejný sen, ve kterém jim „postava muže většího, než je lidská podoba“ říká, že pokud se obětuje vojevůdce z jedné vojenské řady Římané zvítězí.

Zcela stejně také položil život jeho stejnojmenný syn Publius Decius Mus, když se vrhl během boje mezi Gally (kolem roku 294 př. n. l.)

Popis posledních Deciových okamžiků[editovat | editovat zdroj]

Z knihy Tita Livia "Dějiny od založení Města"

Sám, opásán po způsobu gabinském, ozbrojen, vyskočil na koně a vrhl se doprostřed nepřátel. Byl spatřen na obou stranách bitevní linie a zdál se být o mnohem vznešenější, než je lidský zjev, jakoby z nebe seslán, jako smířlivá oběť všemu hněvu bohů. Tak všechen strach a děs se s ním nesl a uvedl nejprve ve zmatek praporce Latinů a potom pronikl hluboko do celé bitevní linie. Jakmile však se zhroutil zasypán střelami, tam už nepochybně rozdrcené oddíly Latinů se daly na útěk.


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Decii. In: Skutečný slovník klasických starožitností od Lubkera.
  2. Digital Prosopography of the Roman Republic. Dostupné online. [cit. 2021-06-10]
  3. Digital Prosopography of the Roman Republic. Dostupné online. [cit. 2021-06-10]
  4. Digital Prosopography of the Roman Republic. Dostupné online. [cit. 2021-06-10]
  5. Digital Prosopography of the Roman Republic. Dostupné online. [cit. 2021-06-10]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]