Přeskočit na obsah

Pravidla skutečných ninjů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pravidla skutečných ninjů
AutorPetra Štarková
IlustrátorViktor Svoboda
ZeměČeská republika
EdiceMá to háček
VydavatelAlbatros; Pasparta Publishing
Datum vydání2019
Počet stran104
ISBN978-80-00-05692-0

Pravidla skutečných ninjů je kniha spisovatelky a psycholožky Petry Štarkové z knižní řady „Má to háček“, která je určena rodičům a dětem v náročné životní situaci.[1] Děj sleduje příběh chlapce Ivoše, který je ve třídě nový a nechová se přátelsky – s nikým se nebaví, nadává, a dokonce se pere. Situaci však mění nález knihy o bojovnících ninja a sociální pracovnice Lenka. Příběh je předkládán ze dvou pohledů – na začátku knihy popisuje Ivošův vstup do třídy spolužák Hynek, později vypráví svůj pohled sám Ivoš a do konce knihy se ve vyprávění střídají.

Knihu ilustroval Viktor Svoboda a v roce 2019 ji vydalo nakladatelství Albatros ve spolupráci s nakladatelstvím Pasparta Publishing.

Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Příběh začíná vyprávět Hynek ze 4.B, které popisuje Ivošův příchod mezi nové spolužáky. První setkání skončí Ivošovým útěkem ze třídy, po vtípku o tom, že je Ivoš okrade. Další den se Ivoš prudce oboří na spolužačku Aničku a popere se se spolužáky. Je také podezřelý z toho, že ukradl svačinu spolužačce Lidce, záhy se však ukáže, že ji Lidka vyhodila do koše a Ivoš si ji zde vzal. Při rýsování se pohádá s Aničkou mimo jiné o tom, že rýsuje špatnou tužkou a ušpinil ji gumu. Anička si jde se spolužáky koupit novou gumu do papírnictví a narazí zde na Ivoše. Tajně jej sledují a zjišťují, že ukradl tužku. V této části knihy se mění vypravěč a děj je popisován z pohledu Ivoše. Popisuje své pocity, především vztek. Také popisuje aktuální životní situaci – žije jen s matkou, nemají moc peněz, mnohokrát se stěhovali – z domova do azyláku, z azyláku na ubytovnu a nyní do malého bytu v „otřískaném“ domě.

Další den začíná vyprávěním z popisu Hynka. Třída šla do divadla a Hynek si všímá toho, že Ivoš má stejné oblečení jako poslední dva dny. Ivoš ukradne spolužačce Julii náramek a chytí jej její bratr Jonáš, který donutí Ivoše náramek vrátit. Jonáš Ivoše shodí do příkopu, takže je Ivoš celý od bláta. Kvůli tomu jej však uvaděčka nepouští do divadla a Ivoš čeká na rodiče na recepci. Příběh je nyní zase vyprávěn Ivošem. Ivoš je naštvaný, ale také vzpomíná na recepci na policejní stanici a jak dostal policejního plyšáka. Dá se do řeči s vrátným a ten mu věnuje knihu, kterou někdo v divadle zapomněl. Také vysvětluje, že krádež náramku byl nezdařený pokus o vtip.

Následující den vypráví Hynek o rvačce Ivoše a Marka. Ivoš trefí loktem Marka do nosu a krvácí a spolužákovi Albertovi se z krve udělá nevolno a ztratí na čas vědomí. Třídní učitelka a učitel Smajlík přezdívaný Sluníčko zasáhnou, zavolají záchranku a ošetří ranění. Situaci ve třídě vyhodnotí jako závažnou. Další den se Ivoš dále potýká s posměšky třídy a také se dozvídáme, že kniha, kterou Ivoš získal, se jmenuje Příběhy ninjů. V následujících dnech se Hynek dozví o petici, kterou sepsali rodiče a starší spolužáci ze školy. Požaduje vyloučení Ivoše ze školy. Petici nalezne učitel Sluníčko. Ve stejnou chvíli vyzve Ivoše k návštěvě ředitelny. Příběh pokračuje pohledem Ivoše, díky kterému se dozvídáme, že se v ředitelně setkává se sociální pracovnicí Lenkou. Venku před školou si povídají o aktuální Ivošovi situaci a zjišťují, že mají stejný zájem – ninji. Lenka se věnuje bojovému umění a umění ninjů a seznamuje Ivošem s tím, kdo ninjové byli. Na příkladu ninjů vysvětluje Ivošovi, kdy je boj obranou a kdy útokem. Stanovuje mu tak první pravidlo skutečných ninjů.

Z pohledu Hynka se pak dozvídáme o tom, jaké bylo dění ve třídě po posledním incidentu – o přestávkách hlídají učitelé a učitel Smajlík se snaží pomocí návodných otázek přimět třídu k zamyšlení nad aktuální situací. Do školy dorazila také Markova matka a vyhrožuje policií. Ve třídě však probíhají první kroky k uklidnění situace, kdy spolu Hynek, Ivoš jí nabídnutou svačinu od Lidky. Následně Ivoš popisuje, že mívá noční můry. Domů za ním přichází Lenka, která si s ním nejprve čte knihu a následně mu osvětluje další pravidlo týkající se přiměřené a nepřiměřené obrany.

Hynek popisuje, jak při rozhovoru s Aničkou a učitelem Smajlíkem došli k zjištění, že je důležité s člověkem mluvit o tom, jak se chová. Při dalším incidentu už se Ivoš zvládne bránit pouze slovně. Navíc učitel Smajlík využije jeho silné stránky a nechá třídu vymyslet 15 věcí, co nelze bez elektřiny dělat. Pokud třída stihne seznam vymyslet v časovém limitu, může vyrazit dříve do kina a navštívit bufet. Bez Ivošovy značné pomoci by to nestihla, Ivoš totiž žil nějakou dobu v bytě bez zapojené elektřiny. Navíc si spolužáci uvědomí, že Ivošův život není úplně jednoduchý. Lidka mu zase nabídne svačinu a on vděčně přijme. Po návštěvě kina se třída vydá na procházku do parku, kde narazí na dva bezdomovce. Jeden z nich Ivoše vyděsí a ten uteče. Z Ivošova vyprávění se dozvíme, že mu bezdomovec připomínal tátu, který byl alkoholik. V kabinetě se setkává znovu s Lenkou, která mu představí další pravidlo skutečných ninjů – Jak se vyhnout boji.

Další den Hynek potkává Ivoše u papírnictví a se spolužáky se rozhodnou jej zase sledovat. Vidí, jak si nejen kupuje potřebné věci, ale také platí za ukradenou tužku z minulé návštěvy. Prodavačka peníze přijme. Ivoš následně popisuje svoje setkání s Lenkou, která mu přiblíží další pravidlo o úmyslném a neúmyslném ublížení.

V dalším dni Hynek popisuje debatu ve třídě s učitelem Smajlíkem na téma agrese a její důvody. Učitel debatu vede tak, aby se spolužáci zamýšleli nad tím, proč je někdo agresivní a jak to lze změnit. O dva týdny později se pro školu koná přespání v knihovně. Večer je na programu stezka odvahy, při které učitelé vystupují jako strašidla. Ivoš jde s mladším spolužákem, který se však jednoho strašidla vyděsí. Ivoš jej brání, avšak kostlivec nepřestává strašit, a tak jej kopnul. Při řešení incidentu nechtěně odkopne svíčky, které vzápětí způsobí požár. Učitelé požár rychle uhasí.

Ivoš vypráví o dalším setkání s Lenkou, Ta ho povzbuzuje k nápravě situace a vysvětluje další pravidla: o útoku a souboji a také o zodpovědnosti za sebe a za to, co bojovník při boji způsobil. Následně k Ivošovi přichází Hynek, Albert a Anička. Ukazují mu petici, kterou vytvořili, aby Ivoš ve škole zůstal. Další den se Ivoš a další spolužáci potkávají na dobrovolné brigádě k úklidu knihovny. V závěru Anička věnuje Ivošovi balíček karet se slavnými karatisty.

Doslov[editovat | editovat zdroj]

Autora knihy v rámci doslovu nabízí stručné vysvětlení toho, proč se někdy děti chovají jako hlavní hrdina Ivoš – agresivně, konfliktně. Přináší několik možností, proč se u dětí problémové chování vyskytuje a nabízí tipy, jak takové situace řešit včetně tipů, na jaké odborníky se obrátit.

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Kniha získala v roce 2021 spolu s celou edicí Má to háček ocenění Zlatá stuha v kategorii Nakladatelský počin.[2]

Autorka popisuje, že psát o negativním hrdinovi pro ni byla výzva. Zároveň však téma problémového chování považuje za důležité, protože se s ním mohou děti snadno setkat. Záměrem autorky bylo přiblížit situaci dětským pohledem, nabídnout informace o tom, proč se někdo chová zle a co se s tím dá dělat. Autorka také uvádí, že se setkala při tvorbě s kritikou ohledně zařazení postavy sociální pracovnice. Její zařazení je však podle ní důležité, aby se děti dozvěděli, že také existuje organizace, která je má chránit.[3]

Knihu pozitivně přijaly také noviny Křesťan dnes, které uvedly, že kniha řeší problém agresivity ve školách poučením samotných dětí, a ocenily, že pravidla bojových umění byla během psaní konzultována s odborníkem – Robertem Waschkou, který se specializuje na bojová umění a problematiku ninjů.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kniha pro děti s problémy v chování Pravidla skutečných ninjů [online]. [cit. 2024-06-13]. Dostupné online. 
  2. ZLATÁ STUHA. Zlatá stuha - Nominace a ceny. www.zlatastuha.cz [online]. [cit. 2024-06-13]. Dostupné online. 
  3. RED. Pravidla skutečných ninjů: Nová kniha pro děti nabízí řešení agresivity ve školách. Literární noviny [online]. 2024-06-13 [cit. 2024-06-13]. Dostupné online. 
  4. Nová kniha pro děti nabízí řešení agresivity ve školách. Křesťan dnes [online]. [cit. 2024-06-13]. Dostupné online.