Přeskočit na obsah

Power trio

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Jimi Hendrix Experience

Power trio je formát rockové nebo metalové kapely se sestavou elektrické kytary, baskytary a bicí soupravy, přičemž vynechává vyhrazeného zpěváka nebo další rytmickou kytaru nebo klávesový nástroj, které se často používají v jiných rockových kapelách, které jsou kvartety a kvintety. Větší rockové kapely často používají jednu nebo více dalších rytmických sekcí k vyplnění zvuku akordy a harmonickými částmi.

Většina power trií v hardrocku a heavymetalové hudbě používá hráče na elektrickou kytaru ve dvou rolích: během velké části písně hraje na rytmickou kytaru a hraje na průběh akordu a předvádí důležité riffy pro píseň, a poté přechází na roli sólové kytary během kytarového sóla. Stejně, tak baskytara během velké části písně doplňuje rytmickou kytaru a během kytarového sóla vetšinou přechází na roli rytmické baskytary. Zatímco jeden nebo více členů kapely obvykle zpívá při hraní na své nástroje, power tria v rocku a metalu obecně kladou důraz na instrumentální výkon a celkový zvukový dopad nad vokály a texty.

Cream

Kromě technologických vylepšení byla dalším impulsem pro vzestup power tria virtuozita kytaristů jako Eric Clapton, Jimi Hendrix a Rory Gallagher, kteří dokázali v živém vystoupení v podstatě obsáhnout jak rytmickou kytaru, tak hlavní kytarovou roli. V roce 1964 hrál Frank Zappa na kytaru v power triu The Muthers s Paulem Woodsem na basu a Les Pappem na bicí. V roce 1966 vzniklo prototypové bluesrockové power trio Cream, kterou tvořili kytarista//zpěvák Eric Clapton, baskytarista/zpěvák Jack Bruce a bubeník Ginger Baker. Další vlivné blues/hardrockové skupiny tria éry 60. let byly Jimi Hendrix Experience, Blue Cheer, Grand Funk Railroad , James Gang (Joe Walsh) a Taste.

Mezi známá power tria ze 70. let patří kanadská rocková skupina Rush, americká rocková skupina ZZ Top, anglická rock/metalová skupina Motörhead.

Po 70. letech se sousloví "power trio" vžilo pro pop-rockovou skupinu The Police, speedmetalovou kapelu Exciter, grungeovou kapelu Nirvana, altrockové kapely Hüsker Dü, alternativní kapely The Presidents of the United States of America, Goo Goo Dolls, Primus a Muse, pop-punkové kapely jako Green Day, Blink-182 a Alkaline Trio. Také v devadesátých létech rocková tria začala se tvořit kolem různého vybavení, od skupiny Morphine, představovat baryton saxofon místo elektrické kytary, k Ben Folds Five nahrazoval kytaru různými klávesami a hlavně klavír.