Portál:Pes domácí/Článek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Old Hemp v dospělosti

Old Hemp (září 1893 – květen 1901) byl pes (samec) plemene border kolie, který je v současnosti považován za předka všech novodobých border kolií. Vlastnil jej Adam Telfer, který jej využíval jako pasteveckého psa pro nahánění ovcí. Právě styl práce Old Hempa byl velmi specificky a také odlišný od ostatních psů té doby. Později se tento styl stal nejběžnějším a je tím nejčastěji využívaným i v současnosti.

Old Hemp se narodil v září 1893 páru psů Adama Telfera ve West Woodburn v Northumberlandu. Matka Old Hempa byla Meg, klidný ovčák černého zbarvení, a otec byl Roy, aktivní ovčácký pes s uvolněnou povahou a bíločerným zbarvením. Samotný Old Hemp byl převážně černě zbarvený, bílé chlupy měl pouze na tlapách a hrudi. I přesto lze z dobových vyobrazení jasně vyvodit, že se jedná o border kolii a to nejen zbarvením, ale především stavbou těla.

Již od šesti týdnů se Old Hemp začal učit práce s ovcemi a již v té době pracoval odlišně. Například se pohyboval zcela tiše (běžně byli pastevečtí psi velice hlasití), také byl klidný a místo aby ovce rozptylovat, měl sklony se od nich vzdalovat a tím je uklidňovat. Tento styl později převzala většina chovatelů ovčáckých psů a učila je i své psy.

Celý článek