Pikráty

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chemická struktura pikrátového aniontu

Pikráty (též pikrany) jsou soli obsahující aniont (O2N)3C6H2O nebo esterový derivát pikrátového aniontu. Tyto soli jsou často vedlejším produktem reakcí kyseliny pikrové (2,4,6-trinitrofenol). Roztoky obsahující pikrátový aniont jsou sytě žluté, ačkoliv mnoho jeho solí je zbarveno do odstínů hnědé až červenooranžové.

Výbušniny[editovat | editovat zdroj]

Mnoho pikrátů je výbušných (např. pikrát amonný). Některé pikráty našly uplatnění jako tzv. primární výbušniny, jmenovitě pikrát olovnatý nebo pikrát draselný. Pikráty některých kovů bývají mnohem citlivější na náraz a tření než samotná kyselina pikrová. Z toho důvodu se nedoporučuje přechovávat kyselinu pikrovou v kovových nádobách, neboť by mohlo dojít k explozi.

Jiná použití[editovat | editovat zdroj]

Pikrát železnatý je možné v některých případech použít jako aditivum do motorové nafty za účelem dosažení lepšího kilometrového výkonu.

Pikrát sodný nalezl uplatnění jako leptadlo v metalografii pro rozlišení proeutektoidního alfa feritu v hypoeutektoidní oceli od proeutektoidního cementitu (karbid železa) v hypereutektoidní oceli. Reakce pikrátu sodného s karbidem železa poskytuje tmavé zabarvení. Alfa ferit obdobnou reakci neposkytuje, a jeho plocha tudíž zůstává lesklá.

Ethery a estery[editovat | editovat zdroj]

Ethery a estery kyseliny pikrové se také nazývají pikráty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Picrate na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]