OggWrit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Ogg Writ)

OggWrit je v současnosti neudržovaný a nekompletní, i když částečně použitelný otevřený formát a kodek časovaného textu určený pro kontejner Ogg.

Popis formátu[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od většiny titulkových formátů je textová stopa v kontejneru připojená k audio nebo/a video stopě a tvoří tak s původním videem nebo audiem jediný soubor. Formát umožňuje vložení jak do video souborů Ogg Theora, tak do prostých audio souborů Ogg FLAC, Ogg Vorbis nebo Ogg Speex s možností zprostředkovat přepis řeči, texty písniček apod. Je navržen tak, aby bylo jednoduché ho rozšiřovat o nové možnosti. V současnosti podporuje více řečí současně nebo specifické umístění textu v jednom nebo více oknech.

Zastavený vývoj[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2008 není formát udržován. Je ve stádiu částečné použitelnosti, ale použití není pro jeho nekompletnost doporučeno. Formát v současnosti nepodporuje žádná dostupná uživatelská aplikace.

Náhrada formátu[editovat | editovat zdroj]

Preferovaný formát pro časovaný text v Ogg kontejneru je OggKate. Pro Ogg existují ještě formáty CMML nebo OGM/SRT, ty ale nejsou schválené ani doporučené. Kate se rychle stává standardním formátem pro Ogg s podporou pro SubRip a další formáty pro časovaný text.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ogg Writ na německé Wikipedii.