Muzeum odpaliště raket v Rąbce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum odpaliště raket v Rąbce
Údaje o muzeu
StátPolskoPolsko Polsko
MěstoŁeba
AdresaWyrzutnia Rakiet, 84-360 Łeba, Pomořské vojvodství, Polsko
Zaměřeníválečné muzeum
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum odpaliště raket v Rąbce (Muzeum Wyrzutni Rakiet w Rąbce) se nachází v Rąbce u města Łeba ve Sloviňském národním parku u jezera Łebsko u Baltského moře v gmině Smołdzino v Okrese Słupsk v Pomořském vojvodství v Polsku.

Muzeum je zřízeno na místě bývalé přísně tajné základny pro vývoj, testování a odpalování německých válečných raket za druhé světové války. Areál, který se začal budovat v roce 1940, je vojenskou technickou památkou, kde se testovaly různé prototypy raket, např. V-1, V-2 aj. V úsilí o maximální utajení, nacisté popravili i dělníky, kteří dílo budovali. Po válce základna sloužila pro testování polských meteorologických raket. V muzeu je také vyhlídková věž a občerstvení. Vstup je možný pouze v letní sezóně a je zpoplatněn. Místo je důležitou zastávkou na cestě z Łeby (Rąbky) na populární písečnou dunu Wydma Łącka (Łącka Góra).

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Přístup k místu je možný pěšky, na kolech, místními elektromobily (Meleksy), lodní dopravou (jen v letní sezóně je zde funkční přístav) či pěšky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]