Mezinárodní den učitelů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Akce k Světovému dni učitelů v Pákistánu

Mezinárodní den učitelů, známý také jako Světový den učitelů, je mezinárodní den, který byl vyhlášen v roce 1994. Koná se každoročně 5. října.

V České republice a na Slovensku se Den učitelů oslavuje 28. března, v den narození Jana Amose Komenského.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní den učitelů je připomínka podpisu Doporučení UNESCO/ILO o postavení učitelů (Recommendation concerning the Status of Teachers)[1][2] z roku 1966, které je dokumentem o stanovování norem, jenž se zabývá postavením a situací učitelů na celém světě. V tomto doporučení jsou stanoveny principy týkající se práv a zodpovědností učitelů od předškolní úrovně po univerzity. Na základě rozsáhlých doporučení stanoví návody pro vlády, zaměstnavatele, učitelské odbory a ostatní účastníky. Světový den učitelů si klade za cíl zaměřit se na „oceňování, hodnocení a zlepšování pedagogů ve světě“ a poskytnout příležitost k zamyšlení nad otázkami souvisejícími s učiteli a výukou.

Oslavy[editovat | editovat zdroj]

Na oslavu mezinárodního dne učitelů pořádá UNESCO každoroční kampaň, aby pomohlo světu lépe rozumět učitelům a jejich roli v rozvoji studentů a společnosti. Tyto kampaně se zaměřují každý rok na jiná témata. UNESCO uvádí, že všichni mohou pomoci oslavit profesi tím, že budou zvyšovat povědomí o pedagogických problémech a zajištěním toho, že úcta k učitelům je součástí přirozeného řádu věcí. Školy a studenti například pořádají v tento den různé akce pro učitele.

Rok 2017[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 bylo tématem „Empowering Teachers“ (posílení postavení učitelů). Toto byl rok, kdy mezinárodní den učitelů oslavoval 20. výročí od vydání Doporučení UNESCO z roku 1997 o postavení pedagogických pracovníků ve vysokém školství (UNESCO Recommendation concerning the Status of Higher-Education Teaching Personnel), které do diskuse o postavení učitelů vneslo někdy opomíjenou oblast pedagogických pracovníků na vysokých školách.

Rok 2018[editovat | editovat zdroj]

Na rok 2018 UNESCO se ujalo tématu „Právo na vzdělání znamená právo na kvalifikovaného učitele“ (The right to education means the right to a qualified teacher), připomínající 70. výročí Všeobecné deklarace lidských práv (1948). Téma bylo zvoleno jako připomínka toho, že právo na vzdělání nemůže být uskutečněno bez trénovaných a kvalifikovaných učitelů.

Oslavy v Česku a na Slovensku[editovat | editovat zdroj]

Oslavy Dne učitelů 28. března vznikly v tehdejším Československu již v roce 1955, tedy před vyhlášením Mezinárodního dne učitelů; byly od počátku spojeny s vyznamenáváním zasloužilých pedagogů.[3] Hlavní oslavy jsou proto konány v tento den, Mezinárodní den učitelů je pouze připomínán, na některých školách jsou konány oslavy.[4]

Podobně se 28. března slaví Den učitelů na Slovensku.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Teachers' Day na anglické Wikipedii.

  1. Recommendation concerning the Status of Teachers [online]. UNESCO/ILO, 2016 [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. https://education.cz/blog/den-ucitelu-co-je-to-za-profesi-a-jak-se-ve-svete-oslavuje#
  3. Foto vyznamenání (text bez titulku). S. 3. Rudé právo [online]. 1955-03-25 [cit. 2022-04-17]. S. 3. Dostupné online. 
  4. Např. Tisková zpráva [online]. Univerzita JEP, 2018-10-17 [cit. 2022-04-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]