Mamutové čerpadlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mamutové čerpadlo či mamutkové čerpadlo, slangově zvané mamutka, je druh hydraulicko-pneumatického čerpadla. Pracuje na principu spojených nádob. Přitom jednou ze spojených nádob je nádrž s tekutinou, která se čerpá, a druhou nádobu tvoří odtoková trubka, kterou kapalina vytéká. Do dolní části odtokové trubky se pod tlakem vhání stlačený plyn, jehož bubliny snižují hustotu kapaliny v této trubce. Tato lehčí kapalina je tak tlakem druhé spojené nádoby vytlačována nahoru a odtéká z nádrže.

Výhodou mamutových čerpadel je jednoduchost a minimální nároky na údržbu částí ponořených pod hladinou, které neobsahují žádné pohyblivé části. Proto se často používá k přečerpávání kalů a odpadních kapalin. Čerpadlo také neohrozí předměty plovoucí v kapalině, takže ho lze použít k čerpání vody obsahující živé organismy, jež nemají být poškozeny, například při odběru biologických vzorků. Nevýhodou je malá účinnost 20 až 40 procent[1] a velmi slabé sání čerpadla.

První čerpadlo na tomto principu zkonstruoval německý konstruktér a vynálezce Carl Immanuel Löscher (1750–1813) v roce 1797[2], v německojazyčné oblasti se proto čerpadlo dříve nazývalo Löscherpumpe (Löscherovo čerpadlo).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Principy průmyslových čerpadel – 10.díl - mamutková čerpadla | Automatizace.HW.cz. automatizace.hw.cz [online]. [cit. 2017-05-04]. Dostupné online. 
  2. Airlift pump (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]