Supervědátor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Lucien Bonn)
Supervědátor
AutorEoin Colfer
Původní názevThe Supernaturalist
PřekladatelVeronika Volhejnová
ZeměIrskoIrsko Irsko
Jazykangličtina
ŽánrSci-fi
VydavatelMiramax Books
Datum vydání2004
Český vydavatelAlbatros
Česky vydáno2005
Počet strancca 192
ISBN80-00-01522-6
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Supervědátor (anglicky The Supernaturalist) je dětská science fiction novela irského spisovatele Eoina Colfera.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Děj této knihy je zasazen do nepříliš vzdálené budoucnosti. Na severní polokouli bylo vystavěno tzv. Satelitní město, město nového věku, jehož struktura je řízena výhradně obřím satelitem Myishi 9. Jedním z mnoha obyvatel tohoto ocelového města je i malý kluk jménem Cosmo Hill, žijící v nepříliš přívětivém „Institutu Clarissy Frayneové pro chlapce s parentální deficiencí“ (volně přeloženo - v sirotčinci).

V institutu se mu stejně jako všem ostatním chlapcům nežije nejlépe. Jsou totiž tzv. nesponzorovaní (nezletilé osoby, nemající žádné žijící příbuzné, přičemž z tohoto důvodu jsou posílány až do doby jejich zletilosti do sirotčince) a tak se jimi v této společnosti nanejvýš pohrdá. Trpí šikanou ze strany dozorců a jsou na nich prováděny pokusy pro různé komerční společnosti.

Cosmo se proto jednoho dne rozhodne utéci. Díky jeho trpělivosti vyčkat si na vhodný okamžik a shodou šťastných náhod se mu to i přes obtíže způsobené obzvláště zákeřným dozorcem Redwoodem podaří. Na útěku ovšem málem umírá, přičemž zažije podivné setkání s modrým tvorem, který je schopen z něj vysát energii. Na poslední chvíli se objeví tři neznámé osoby, zneškodní tvora a zachrání Cosma.

Později, po uzdravení, se Cosmo dozvídá, že se ocitl v jejich úkrytu, jsou to Vidoucí, což znamená, že jako jedni z mála, stejně jako Cosmo, vidí ony prapodivné modré bytosti a že jejich jména jsou Stefan Baškir, Lucien Bonn zvaný Detto a Mona Vasquezová.

Cosmo se po krátkém váhání k jejich týmu přidává a společně využívají svoje schopnosti v boji právě proti těmto tvorům škodícím lidem (v knize později pojmenovaných Ne-druh 4).

Šok nastává ve chvíli, kdy si je k sobě pozve profesorka Faustinová ze společnosti Myishi a sdělí jim, že místo toho, aby Ne-druh 4 ničili, napomáhali jeho rozmnožování. Zadá jim úkol vypátrat jejich hnízdo a pomocí nové účinné technologie tvory definitivně zničit.

Nakonec, když se hnízdo podaří najít a vyhodit do povětří, se dozvídají, že Ne-druh 4 lidem vůbec neškodil, ale naopak pomáhal jim od bolesti.

Uvědomí si, že se stali jen pokornými služebníky doktorky Faustinové, které je bezostyšně využila s vidinou vlastního prospěchu.

Když už znají pravdu a profesorka je už k ničemu nepotřebuje, unese je a pokusí se je zabít. Vidoucím se ovšem podaří uniknout a rozhodnou se Faustinové překazit její plány, od začátku spočívající v přeměně Ne-druhu 4 na energii pohánějící satelit, ovšem to za cenu života Ne-druhu.

V závěru knihy umírá Stefan, který položí život za vysvobození Ne-druhu 4 a v domnění, že zabije i profesorku. Faustinová jako zázrakem přežije a je pověřena primátorem Rayem Shineem k dalšímu výzkumu Ne-druhu 4, tentokrát na jižním pólu a ve větším utajení. Cosmo, Detto a Mona se vracejí do svého úkrytu. Příběh má otevřený konec. Navíc se potvrdí to, co bylo po celou dobu v knize jen v náznacích a to sice, že Cosmo a Mona k sobě mají daleko blíž něž jen jako týmoví parťáci či přátelé.

Postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Cosmo Hill – Ústřední postava celé knihy.
  • Stefan Baškir – Baškir je vůdcem tříčlenného (později čtyřčlenného) týmu Vidoucích, tudíž v příběhu zaujímá jednu z hlavních rolí. Vzezřením je to vysoký, mladý chlapec, mající oblibu v černém oblečení. Narodil se v Satelitním městě už jako druhá generace, původem je Rus.
  • Lucien Bonn (přezdívaný Detto) – V příběhu zaujímá jednu z nejvýznamnějších rolí. Je členem týmu Vidoucích. Také je jedním z posledních žijících Bartoliho dětí a mimo jiné disponuje zvláštní schopností léčit vlastníma rukama. Má světlé vlasy a neúměrně velkou dětskou hlavu. Kvůli mutaci způsobené Bartoliho výzkumem vypadá jako šestileté dítě, i když mu je ve skutečnosti 28.
  • Mona Vasquezová – Jedna z hlavních postav a členka týmu Vidoucích.
  • Ellen Faustinová – Vedoucí výzkumu společnosti Myishi.
  • Marshal Redwood – Dohlížitel v Institutu Clarissy Frayneové pro chlapce s parentální deficiencí. Jeho metody by se mnohdy daly nazvat zvrácenými a nelidskými.
  • Zip Murphy – Jeden z nesponzorovaných v Institutu Clarissy Frayneové pro chlapce s parentální deficiencí. Nikdy neví, kdy má mlčet, což ho často přivádí do potíží. Je nejlepším přítelem Cosmo Hilla.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Knihu v roce 2004 vydalo newyorské nakladatelství Miramax Books, Hyperion Books for Children.

Český překlad Veroniky Volhejnové vydalo v roce 2005 nakladatelství Albatros.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]