Lo-fi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lo-fi je označení pro hudební styl spadající do elektronické hudby. Zápis názvu může být i v podobě lofi či low fidelity. Ve oblasti zvukové produkce je označení fidelity (věrnost) označením přesnosti, jak kopie (nahrávka) reprodukuje svůj zdroj. V 50. letech 20. století se pro zařízení a nahrávky, které vykazují přesnější reprodukci zvuku, vžilo označení "high fidelity" nebo "hi-fi". V 90. letech 20. století přichází opak věrných nahrávek, kde nevadí různé nedokonalosti. Lo-fi je hudba nahraná se záměrnými nedokonalostmi, jako jsou špatně zahrané noty, šum prostředí, slabý šum nebo technické nedokonalosti nahrávacího zařízení.[1] Snaží se připomenout analogovou kvalitu nahrávek.[2]

Hudební styl patří se rozprostírá mezi kategorie indie, noise, hip-hop, jazz a punk.[3] Zakomponovává do sebe prvky popu, rocku, house či různých šumů. Různé subkategorie jsou tematicky laděné, dle nálad (radostné či smutné; pomalé na ráno, klidné pro soustředění, svěží na párty). Lofi skladby jsou skoro vždy bez slov, v pomalejším tempu.

Lofi popularizoval po roce 2015 YouTube kanál s názvem Lofi Girl.[4][5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. COLLEGE, Vaughn. The Benefits of Studying to Lo-Fi Music [online]. 2021-10-25 [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. https://www.masterclass.com/articles/what-is-lofi-explained
  3. What is lofi music? YouTube's new favourite genre • Uppbeat. The Uppbeat Blog [online]. 2023-11-15 [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Lofi Girl - YouTube. www.youtube.com [online]. [cit. 2023-11-18]. Dostupné online. 
  5. https://www.masterclass.com/articles/what-is-lofi-explained