Koželužny ve Fesu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ve Fesu v Maroku se zachovaly tři historické koželužny. Tyto koželužny zpracovávají kůže stejným způsobem jako ve 12. století. Patří ke koloritu města a nejznámější a největší z nich koželužna Chouara je turistickou atrakcí. Tak, jako v minulosti, jsou kůže a kožené výrobky vyráběné ve Fesu významným předmětem obchodování a vývozu.

Historické koželužny ve Fesu[editovat | editovat zdroj]

Koželužna Sidi Moussa (2020)

Nejznámější a největší z nich je koželužna Chouara, která je u řeky a Saffariské madrasy. Koželužna Sidi Moussa je západně od Zawiyi Moulay Idris II. Traduje se, že pochází z 9. století, z doby založení Fesu, Je zapsaná v kronice Rawd al-Qirtas z počátku 12. století a koželužna Ain Azliten (z 18. století) v sousedství stejného jména na severním okraji Fes el-Bali.[1][2] Historik Al-Jazna'i tvrdí, že za Almohadského kalifátu (konec 12. a začátek 13. století) bylo ve městě 86 koželužen. Pozdější zdroj uvádí, že jich bylo v době Marinidů (konec 13. stol. do 15. století) kolem sta.

Koželužna Chouara[editovat | editovat zdroj]

Koželužna Chouara (2019)

Tato koželužna je jedna z nejstarších ve městě. Koželužna je umístěna ve velkém dvoře mezi budovami a je vyplněna kruhovými kamennými káděmi. Je volně přístupna z obchodů s koženými výrobky, které jsou v domech obklopujících dvůr koželužny. Návštěvník se dostane do nejvyšších pater, kde jsou prostorné balkony umožňující pohled na celý dvůr. Zde mohou turisté zažívat jak vizuální, tak čichové vjemy a mohu si koupit řadu kožených výrobků.[3]

Dnešní význam koželužen[editovat | editovat zdroj]

Kožené výrobky z místně vyrobených kůží se vyváží do celého světa. Na jejich výrobě se podílí i dosud dochované starobylé koželužny, které jsou kromě tradičního zpracování kůží též významným symbolem města a oblíbenou turistickou atrakcí. Pracovní postup se zde udržuje jako v raném 12. století (začátek koželužny Chouara) a zpracovávají se zde kůže velbloudí, kozí, ovčí nebo hovězí. Kůže se zbavují tuku a masa vápencem a solí. Kůže se myjí, barví přírodními barvivy. Pracovníci zpracovávají kůži hnětením v kádích rukama a nohama. Olivový olej kůži dodá lesk.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Chouara Tannery na anglické Wikipedii, Sidi Moussa Tannery na anglické Wikipedii a Fez, Morocco na anglické Wikipedii.

  1. LE TOURNEAU, Roger. Fès avant le protectorat: étude économique et sociale d'une ville de l'occident musulman. Casablanca: Société Marocaine de Librairie et d'Édition, 1949. S. 296. (francouzsky) 
  2. LE TOURNEAU, Roger; PAYE, L. La corporation des tanneurs et l'industrie de la tannerie à Fès. Hespéris. 1935, roč. 21, s. 178. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-21. (francouzsky)  Archivováno 16. 9. 2020 na Wayback Machine.
  3. a b Koželužny ve Fásu: atrakce, která opravdu nevoní, ale musíte ji vidět. iDNES.cz [online]. 2018-05-07 [cit. 2021-04-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]