Koulovačka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Koulování)
Koulovačka nafilmovaná bratry Lumièrovými, 1896
Castello del Buonconsiglio – Freska od českého umělce Václava (kolem 1400)

Koulovačka (též koulování) je zimní volnočasová aktivita. Obvykle je provozována dvěma družstvy, která si předem připraví sněhovou pevnost a sněhové koule. Na domluvený signál se pak družstva snaží dobýt pevnost protivníka tím, že ji obsadí, přičemž protihráče zahání trefováním sněhovými koulemi. Provozuje se i volná varianta koulovačky bez pevností nebo i bez rozdělení na družstva.

Volná varianta koulovačky je prastará, je zachycena i na středověké fresce na hradě Castello del Buonconsiglio. Koulovačka se v Amsterdamu údajně dočkala zákazu od městské rady roku 1472.[1]

V Japonsku byla koulovačka pozvednuta na úroveň profesionálního sportu jménem Yukigassen (sněhová bitva). Ten se odehrává na sněhovém hřišti a je podobný vlajkové hře a vybíjené. Každý tým má k dispozici 90 sněhových koulí pro zápas trvající tři minuty. Je populární v několika zemích a každoročně se pořádá světový pohár.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wim Meijer. Verhaal van de Dag: Discussie over vuurwerkverbod? Het kan nog veel gekker!. [nieuws] [online]. [cit. 20.dubna 2021]. Dostupné online. (nizozemsky) 
  2. GALLOWAY, Lindsey. Japan's epic snowball fighting championship [online]. BBC, 3. února 2014 [cit. 2021-04-20]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]