Kartonplast

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
od firmy Smart Product Solution s.r.o.
Krabice z kartonplastu-produkt SmartBox

Kartonplast, případně plastkarton, plastový karton, je materiál svou konstrukcí velmi podobný dvouvrstvému dutinkovému polykarbonátu a svým použitím papírové třívrstvé vlnité lepence. Oproti papírové lepence je ovšem pevnější, odolává vodě a řadě chemikálií, ale je stále lehký a má delší životnost než papírový materiál. Vyrábí se z polypropylenu (PP) nebo polyethylenu (PE, HDPE).[1][2][3][4][5][6]

Konstrukčně je tvořen obvykle dvěma tenkými deskami s mezivrstvou podélného žebroví, která výsledný produkt vyztužuje. Tato tzv. "třívrstvá" deska odpovídá třívrstvé vlnité lepence. Vyrábí se i vícevrstvé desky.[6] Kartonplast je pevný, ale zároveň tuhý a pružný. Vyrábí se nejčastěji v tloušťkách od 2 mm do 6 až 10 mm a v různých barvách, může se lišit chemickými vlastnostmi (možnost použití ESD materiálu a materiálu vhodného pro použití v potravinářství).

Využití[editovat | editovat zdroj]

Z kartonplastu je možno vyrábět klopové krabice (ty lze opatřit patentovaným suchým zipem a odpadá tak nutnost použití lepicí pásky pro uzavření krabice), rozložitelné přepravní boxy (lze je dobře stohovat), produktové kufříky (jako doplňky slouží různá manipulační madla a patentované plastové zámky) a kartonplastové proložky (pro svou vysokou odolnost je možné opakované použití).

Kartonplast lze kombinovat s různými materiály a rozšířit tak jeho uplatnění. Výroba je možná v kombinaci s textilem, kobercovou vrstvou, nebo pěnou. Na výrobky z kartonplastu je možné umístit potisk, nebo logo firmy.

Výhody[editovat | editovat zdroj]

Největší výhody kartonplastu jsou hlavně odolnost vůči vodě, UV odolnost, dobře odolává teplu a to v rozsahu −30 °C až do +75 °C a možnost opakovaného použití hlavně u vratných obalů (u kartonplastových krabic až 50× bez poškození opotřebením). Jako nevýhodu lze brát pořizovací cenu, která je 3 až 5× vyšší než u papírového kartonu, materiál však tento fakt dostatečně vynahrazuje svojí odolnosti a trvanlivostí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kartonplast. wpa-packaging.cz [online]. WPA-packaging [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 
  2. Kartonplasty. www.boxmaker.cz [online]. Boxmaker [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 
  3. Plastkartonové boxy. www.smartbox4you.com [online]. Smart Box [cit. 2024-03-03]. Dostupné online. 
  4. Kartonplast. www.fillpack.cz [online]. Fill-pack [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. 
  5. Plastkarton. www.tamero.com [online]. Tamero [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. 
  6. a b Plastová kartonáž (kartonplast). www.akart.cz [online]. Akart [cit. 2024-03-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]