Julia Butterfly Hillová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Julia Butterfly Hill)
Julia Butterfly Hill
Narození18. února 1974 (50 let)
Mount Vernon
Alma materArkansas State University
Povolánímotivační řečnice, spisovatelka a ochránkyně životního prostředí
ZaměstnavatelCircle of Life Foundation
Webwww.juliabutterfly.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Julia Butterfly Hillová (* 18. února 1974, Mount Vernon Missouri) je americká ochránkyně přírody a zakladatelka nadace Circle of Life Foundation.

Je dcerou kočovného kazatele a v dětství měla domácí výuku. Od sedmi let používá přezdívku Butterfly podle motýla, který jí sedl na ruku. V srpnu 1996 přežila těžkou autonehodu a obrátila svůj zájem k otázkám smyslu života.[1]

V letech 1997 až 1999 strávila 738 dní v koruně sekvoje vždyzelené v Humboldt County (Kalifornie), aby zabránila jejímu pokácení.[2] Akce měla značný mediální ohlas a 600 let starý strom, kterému dala jméno Luna, se podařilo zachránit. O své zkušenosti Hillová napsala knihu Poselství Luny.

V roce 2002 se zúčastnila v Ekvádoru protestů proti stavbě ropovodu firmy Occidental Petroleum přes mlžný prales, byla zatčena a vypovězena ze země. Po vypuknutí války v Iráku odmítla financovat ze svých daní armádu a požadovala, aby byly peníze použity na vzdělávací a kulturní programy.[3] Vystupovala v dokumentu o hnutí za legalizaci marihuany Hempsters: Plant the Seed.

Je nejmladší osobou, která byla přijata do Ekologické síně slávy. Zpěvačka Idina Menzel jí věnovala píseň Butterfly.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyclopedia of Arkansas. Encyclopedia of Arkansas [online]. [cit. 2022-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. DUNDON, Rian. Photos: It’s been 20 years since Julia Butterfly fought Big Logging — by living in a tree. Medium [online]. 2017-12-08 [cit. 2022-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Julia Butterfly Hill | Biography & Facts | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2022-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]