Jadernička moravská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jadernička moravská - stará odrůda jablek

Jadernička moravská (Malus domestica 'Jadernička moravská') je ovocný strom, kultivar druhu jabloň domácí z čeledi růžovitých. Řadí se mezi podzimní až zimní odrůdy jabloní.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Je to velmi stará odrůda, která vznikla jako náhodný semenáč neznámého původu. Je dodnes ceněná a velmi oblíbená pro své šťavnaté žluté plody, velmi dobré příjemně kořenité chuti. Jadernička moravská je krajová odrůda, která byla v minulosti hojně pěstována v oblastech východní Moravy – na Valašsku, Zlínsku a ve Slezsku. Jadernička je některými promoravskými spolky a stranami označována za moravský národní strom.[1][2] Jako moravský národní strom byl vysazen například v Nákle[3], v Bohdalicích[4], mezi Ratíškovicemi a Miloticemi[5] nebo v Blansku[6].

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Růst stromu je bujný, vytváří mohutné kulovité, ve stáří mírně převislé koruny u kterých je nutný častý průklest. Pěstuje se na semenáčích ve tvaru polokmen nebo vysokokmen v zahradách, extenzivních sadech, případně volně v krajině. Dříve se občas vysazovala i u cest v stromořadích, ale pro mohutné rozložité koruny na tato místa není příliš vhodná. Jadernička moravská je velmi dobrou kmenotvornou odrůdou a proto se často využívá jako podnož pro jiné kulturní odrůdy. Má velkou odolnost vůči zimnímu mrazu a i květy jsou odolné proti jarním mrazíkům.

Plod má nepravidelný tvar kuželovitého až vejčitého tvaru, někdy je tvar protáhlý jako např. u odrůdy Ovčí hubičky. Velikost plodu je malá až střední, barva dužniny je bílá, chuť je sladce navinulá, kořenitá velmi dobrá. Šťavnatost je střední, později sušší, má sklon k moučnatění. Barva jablka je světle zelená, při vyzrání světle žlutá s načervenalým líčkem, slupka je mírně lepkavá. Jablko zraje od druhé poloviny září do první poloviny října. Konzumní zralost nastává ihned po sklizni. Skladovat se dá do ledna. Skladováním ztrácí šťavnatost a chuť. Jadernička moravská plodí poměrně pravidelně, ale do plodnosti nastupuje velice pozdě a to mezi 12. – 15. rokem.[7] Odrůda je vhodná k přímé konzumaci, ale i k zpracovaní a k destilaci na pálenky, či víno.

Jadernička moravská je náchylnější ke strupovitosti, vůči padlí je odolná. Pěstovat se dá ve všech polohách, i v podhorských oblastech, do nadmořské výšky 600 m n. m. Stromy této odrůdy pěstované na vysokokmenech jsou velmi dlouhověké.

Zajímavostí u této odrůdy je, že Jaderničku moravskou konzumují bez problémů mnozí lidé, kterým jablka jiných odrůd tvoří zažívací problémy.[8]

Další názvy odrůdy[editovat | editovat zdroj]

Chroupě kravařské, Vinné, Jadernice, Jablko vinné, Rozmarýnky, Jadernička valašská, Moravská jadernička, Kuhländer Gulderling, Mährischer Gulderling, Guldering de Moravia, Pepin de Moravie, Vinary.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lípa jako národní strom je výmysl obrozenců, Moravě by slušela jadernička [online]. zpravyzmoravy.cz, 2021-10-22 [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. 
  2. V Blansku vysadili moravský národní strom, jadernička se šíří po celé Moravě [online]. zpravyzmoravy.cz, 2022-05-10 [cit. 2022-05-10]. Dostupné online. 
  3. TUREK, Petr. Jadernička u Nákla připomíná staré Moravany. Chrání ji kníže Rastislav. Hodonínský deník. 2022-05-04. Dostupné online [cit. 2024-04-05]. 
  4. pjk. Patrioti zasadili moravský národní strom. Zakládáme novou tradici, říká iniciátor [online]. [cit. 2024-05-04]. Dostupné online. 
  5. TUREK, Petr. Jadernička na Hodonínsku připomíná staré Moravany. Chrání ji kníže Rastislav. Blanenský deník. 2022-05-04. Dostupné online [cit. 2024-04-05]. 
  6. RYTÍŘOVÁ, Božena. V Blansku vysadili moravskou jabloň, jadernička se šíří po celé Moravě [online]. 2022-05-11 [cit. 2024-04-05]. Dostupné online. 
  7. Jabloň Jadernička moravská. www.fotodoma.cz [online]. [cit. 2021-07-03]. Dostupné online. 
  8. Staré odrudy - Jabloně – staré odrůdy - Jabloň 'Jadernička moravská' - Ovocné stromy. www.stareodrudy.org [online]. [cit. 2021-07-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-07-09.