Jaderná elektrárna Inowrocław

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaderná elektrárna Inowrocław
Chybí zde svobodný obrázek
StátPolskoPolsko Polsko
UmístěníKujavsko-pomořské vojvodství, Inowrocław
Stavplánováno
VlastníkCIECH Soda Polska S.A.
Jaderná elektrárna
Plánované reaktory1 × 300 MW
Typ reaktorůBWRX-300
PalivoUran 235U
Elektrická energie
Celkový výkon300 MW
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jaderná elektrárna Inowrocław (polsky Elektrownia Jądrowa Inowrocław) je plánovaná jaderná elektrárna v Polsku. Nacházet by se měla v městské části Mątwy v Inowrocławi. Závod plánovaný jako průmyslová jaderná elektrárna bude poskytovat páru a elektřinu pro výrobu uhličitanu sodného pro společnost CIECH Soda Polska. V dlouhodobém horizontu je záměrem nahradit tamní stávající uhelnou elektrárnu.

Historie a technické informace[editovat | editovat zdroj]

Počátky[editovat | editovat zdroj]

Plánování výstavby jaderné elektrárny v areálu společnosti začalo v roce 2021. Dne 8. září 2021 podepsaly společnosti CIECH Soda Polska a Synthos Green Energy memorandum o porozumění za účelem analýzy výstavby malého modulárního reaktoru v lokalitě společnosti v Inowrocławi. Pozadím byla strategie společnosti oznámená v květnu 2021 s cílem ukončit používání uhlí do roku 2033 a převést výrobu na klimaticky neutrální do roku 2040. Kogenerační zařízení v areálu na výrobu uhličitanu sodného dříve využívalo uhlí. Využití plynových elektráren bylo rovněž zvažováno jako možná alternativa k využívání jaderné energie. Vzhledem k tomu, že Synthos Green Energy je výhradním marketingovým partnerem GE-Hitachi, je volba reaktoru BWRX-300 od této společnosti jistá.[1][2][3][4]

Sebastian Kulczyk, majitel společnosti, v rozhovoru z roku 2021 aktivně obhajoval používání BWRX-300 pro výrobu uhličitanu sodného.[5] Mirosław Skowron, člen představenstva společnosti, v rozhovoru z října 2021 vysvětlil, že rozhodnutí o jaderné elektrárně v Inowrocławi musí být nejprve přijato. Řešení bylo označeno za nejlepší alternativu k uhlí.[6]

Informace o reaktorech[editovat | editovat zdroj]

Reaktor Typ reaktoru Výkon Zahájení

výstavby

Připojení k síti Uvedení do provozu Uzavření
Čistý Hrubý
Inowrocław-1 BWRX-300 300 MW

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku je použit text článku Kernkraftwerk Inowrocław na Nucleopedii.

  1. CIECH and Synthos Green Energy will be cooperating in the use of nuclear energy. ciechgroup.com [online]. 2021-09-08 [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. INOWROCŁAW - Reaktor jądrowy w Mątwach? Tak! To bardzo prawdopodobne. ki24.info [online]. [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. (polsky) 
  3. Chemical giant looks to nuclear heat to decarbonise : New Nuclear - World Nuclear News. world-nuclear-news.org [online]. [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. 
  4. Ciech and Synthos Green to cooperate on nuclear energy use - Nuclear Engineering International. www.neimagazine.com [online]. [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. 
  5. Wyborcza.pl. bydgoszcz.wyborcza.pl [online]. [cit. 2023-06-28]. Dostupné online. 
  6. Inowrocław - W Inowrocławiu powstanie mały reaktor jądrowy? Ciech rozważa taką opcję. Inowrocław Nasze Miasto [online]. 2021-10-06 [cit. 2023-06-27]. Dostupné online. (polsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]