Přeskočit na obsah

JPEG XT

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

JPEG XT (ISO/IEC 18477) specifikuje sérii zpětně kompatibilních rozšíření ke stávajícímu standardu JPEG (Doporučení ITU T.81 | ISO/IEC 10918-1). JPEG XT, což je zkratka pro JPEG extended, představuje rozšířenou verzi původního standardu pro kompresi obrazu JPEG. Tento formát byl vyvinut, aby řešil omezení tradičního formátu JPEG a poskytoval lepší možnosti pro ukládání a přenos vysoce kvalitních obrázků.[1]

Význam[editovat | editovat zdroj]

JPEG XT má zásadní význam pro kompresi a současné zachování obrazové kvality z několika důvodů:

  • Vysoká efektivita komprese: Využívá moderní postupy pro efektivní zmenšení objemu souborů bez narušení obrazové kvality.
  • Bezeztrátová a ztrátová komprese: JPEG XT nabízí uživatelům široké spektrum možností, včetně podpory bezeztrátové, tak i ztrátové komprese, což umožňuje flexibilní manipulaci s obrazovými daty podle individuálních potřeb uživatele.
  • Podpora HDR: JPEG XT podporuje rozšířené barevné prostory, jako je vysoký dynamický rozsah (HDR), tím je zaručeno udržení široké palety barev a tonálních nuancí.
  • Podpora vyšších bitových hloubek: JPEG XT na rozdíl od jeho předchůdců podporuje obrázky s vyšší bitovou hloubkou, konkrétně v hodnotách 9 až 16 bitů.
  • Podpora alfa kanálů: Podporuje také ztrátové i bezeztrátové alfa kanály, což umožňuje transparentnost obrázků.[2][3]

Implementace[editovat | editovat zdroj]

JPEG XT nachází uplatnění v různých oblastech, včetně profesionální fotografie, lékařského zobrazování, dálkového průzkumu Země a archivního ukládání. Jeho univerzálnost mu umožňuje zvládat různé typy obrazů, od jednoduchých fotografií po složité vědecké a lékařské snímky. Unikátní vlastnosti JPEG XT jsou zvláště užitečné v situacích, kde je kritická potřeba zachování vysoké kvality obrazu a bezeztrátové komprese. [4]

Výhody[editovat | editovat zdroj]

JPEG XT, rozšíření tradičního standardu JPEG, se představuje jako moderní řešení zaměřené na zlepšení obrazů s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a zvýšení účinnosti komprese. Přináší řadu výhod:

  • Vylepšená kvalita obrazu: Pokročilé kompresní techniky zajišťují zachování kvality obrazu při efektivní kompresi. To je vhodné pro aplikace vyžadující vysokou věrnost reprodukce obrazu.
  • Univerzálnost: JPEG XT může zvládat různorodé typy obrazů, od standardních fotografií po složité vědecké a lékařské snímky, což z něj činí hodnotný formát napříč různými obory.
  • Kompatibilita: Soubory JPEG XT lze převést do standardního formátu JPEG, což zajišťuje zpětnou kompatibilitu se stávajícím softwarem a umožňuje snadnou integraci s dřívějšími systémy.[5]

Nevýhody[editovat | editovat zdroj]

  • Omezené přijetí: Ve srovnání s tradičním formátem JPEG má JPEG XT relativně omezené přijetí z hlediska podpory softwaru a kompatibility. Nicméně, jak se povědomí o formátu zvyšuje, očekává se nárůst podpory.
  • Větší velikosti souborů: V určitých scénářích může JPEG XT vést k větším velikostem souborů ve srovnání s tradiční kompresí JPEG, zejména při zachování bezeztrátové kvality obrazu. To může vést k vyšším požadavkům na úložný prostor a delším dobám nahrávání/stahování.

Přehled částí[editovat | editovat zdroj]

Standard JPEG XT zahrnuje několik částí, které jsou formálně pojmenovány jako "Informační technologie – Škálovatelná komprese a kódování obrazů s kontinuálními tóny". ISO/IEC 18477 se skládá z následujících částí:

Část 1: Základní kódovací systém – Definuje základní technologii a specifikace JPEG, jak je běžně používán dnes.

Část 2: Kódování obrázků s vysokým dynamickým rozsahem – Rozšíření pro HDR fotografii, využívající textové kódování metadat.

Část 3: Boxový formát souborů – Rozšiřitelný formát souborů založený na boxech, kompatibilní s JFIF.

Část 4: Testování shody – Definuje testování shody JPEG XT.

Část 5: Referenční software – Poskytuje referenční software pro JPEG XT.

Část 6: Kódování celých čísel IDR – Rozšíření pro kódování celých čísel mezi 9 a 16 bitovou přesností.

Část 7: Kódování HDR s plovoucí řádovou čárkou – Mechanismy pro kódování HDR obrazů s plovoucí řádovou čárkou.

Část 8: Bezeztrátové kódování – Mechanismy pro bezeztrátové kódování celých čísel a vzorků s plovoucí řádovou čárkou.

Část 9: Kódování alfa kanálu – Umožňuje ztrátovou i bezeztrátovou reprezentaci alfa kanálů.[6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JPEG - JPEG XT. jpeg.org [online]. [cit. 2024-06-12]. Dostupné online. 
  2. JPEG XT. Cloudinary [online]. [cit. 2024-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. JPEG - 68th Meeting - Sydney, Australia - JPEG XT’s Lossless/Near-Lossless and Alpha Channel Coding Move to Committee Draft Stage. jpeg.org [online]. [cit. 2024-06-12]. Dostupné online. 
  4. ZHONGQIANG LI A, ALEXANDRA RAMOS B, ZHENG LI A, MICHELLE L. OSBORN B, XIN LI A, YANPING LI C, SHAOMIAN YAO B, JIAN XU. An optimized JPEG-XT-based algorithm for the lossy and lossless compression of 16-bit depth medical image [online]. 2021-02 [cit. 2024-06-12]. Dostupné online. 
  5. Sisvel | Sisvel's JPEG-XT Licensing: HDR Imaging. www.sisvel.com [online]. [cit. 2024-06-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. JPEG XT: A Compression Standard for HDR and WCG Images [Standards in a Nutshell]. IEEE Signal Processing Magazine. 2016. Dostupné online [cit. 2024-06-12]. ISSN 1053-5888. DOI 10.1109/MSP.2015.2506199. 
  7. JPEG XT - Just Solve the File Format Problem. fileformats.archiveteam.org [online]. [cit. 2024-06-12]. Dostupné online.