Přeskočit na obsah

Játra z Piacenzy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Játra z Piacenzy

Játra z Piacenzy (fegato di Piacenza) nebo také etruská játra (fegato etrusco) je starověká památka uložená v městském muzeu v Palazzo Farnese v Piacenze.[1] Jde o model ovčích jater zhotovený z bronzu o rozměrech 126 × 76 × 60 milimetrů a hmotnosti 635 gramů. Zhotovili ho Etruskové pravděpodobně ve 2. století př. n. l.

Artefakt byl objeven 26. září 1877 oráčem na poli u vesnice Gossolengo ležící 9 km jihozápadně od Piacenzy.[2] Význam nálezu popsal Vittorio Poggi ve své práci Di un bronzo Piacentino con leggende Etrusche. Poté Dioscoride Vitali prozkoumal játra z chemického hlediska a Wilhelm Deecke z hlediska jazykovědy.

Bronzový odlitek byl pomůckou pro haruspiky, etruské kněze, kteří se zabývali hepatomancií, tj. věštěním z jater zabitých obětních zvířat. Je pokryt nápisy v etruštině, které byly identifikovány jako jména bohů. Obvod jater je rozdělen do šestnácti sekcí odpovídajících rozdělení nebeské klenby v etruských náboženských představách.[3]

Podobným nálezem jsou játra z Falerii, vystavená v římském muzeu Villa Giulia. Hliněné modely jater jsou doloženy také na Blízkém Východě a svědčí o rozšíření hepatomancie ve starověkém světě.[4]

  1. FEGATO ETRUSCO [online]. [cit. 2024-09-15]. Dostupné online. (italsky) 
  2. VANZETTO, Chiara. Il misterioso «Fegato di Piacenza» e gli altri reperti del nuovo Museo Archeologico piacentino. Corriere della Sera [online]. 2021-05-29 [cit. 2024-09-15]. Dostupné online. (italsky) 
  3. MATTARELLA, Franco. Fegato di Piacenza: un oggetto divinatorio, mesopotamico ed etrusco, per predire il futuro. Pensiero Critico [online]. [cit. 2024-09-15]. Dostupné online. (italsky) 
  4. FELIXMED. PIACENZA. Il fegato di Piacenza e l'arte divinatoria etrusca e mediorientale. [online]. 2021-02-10 [cit. 2024-09-15]. Dostupné online. (italsky) 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]