Hráči (film, 1998)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hráči (film))
Hráči
Původní názevRounders
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka121 min
Žánryneo-noir
buddy movie
filmové drama
ScénářDavid Levien
Brian Koppelman
RežieJohn Dahl
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleMatt Damon
Edward Norton
John Turturro
Famke Janssenová
Gretchen Mol
… více na Wikidatech
ProdukceTed Demme
HudbaChristopher Young
KameraJean-Yves Escoffier
Výroba a distribuce
Premiéra1998
Produkční společnostMiramax Films
DistribuceUIP Duna
Netflix
Hráči na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hráči (Rounders) je film z roku 1998, který se odehrává v undergroundovém prostředí nelegálních pokerových her o velké peníze. Do něj přicházejí dva mladí pokeroví hráči, kteří se hrou snaží vydělat dost peněz, aby mohli splatit svůj vysoký dluh. Film režíroval John Dahl a hlavní role zahráli Matt Damon a Edward Norton.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj filmu se odehrává v New Yorku. Mladý, ale zkušený pokerový hráč Mike McDermott (Matt Damon) jednoho večera prohraje veškeré úspory (30 000 $) v jediné hře proti ruskému mafiánovi, Teddymu „KGB“ (John Malkovich). Mike se po tomto incidentu rozhodne, že s kartami skončí a zaměří se na studium.

Dlouho se mu toto předsevzetí daří splnit, všechno se však změní s tím, když je z vězení propuštěn jeho dlouholetý kamarád, Lester „Červ“ Murphy (Edward Norton). Červ je také pokerový hráč a navíc má dluhy z minulosti, proto hned po propuštění začne vyhledávat velké pokerové akce. Mike poruší svoje předsevzetí a začne hrát s ním. Díky častému hraní začne mít problémy nejen se školou, ale i se svou přítelkyní Jo (Gretchen Mol).

Termín splacení Červových dluhů se ale blíží a proto se spolu s Mikem vydají pokusit se vydělat peníze jak jinak, než pokerem. Během několika dnů navštíví mnoho různých pokerových her. Jsou už blízko k vydělání potřebných peněz (15 000 $), ale poté je v jedné hře Červ přistižen při podvodu, oba hráči jsou ze hry vyhozeni a jejich peníze jsou nadobro pryč.

Červ uteče z města, Mike však prchat nehodlá. Dozví se, že Červův dluh je splatný Teddymu KGB, který ho před mnoha měsíci obral v pokeru o celoživotní úspory. Půjčí si peníze od svého učitele na vysoké škole, profesora Petrovskeho a jde hrát poker do nelegálního klubu, který Teddy KGB vlastní. Vyzve samotného Teddyho ke hře v Texas hold 'emu, a ten výzvu přijme.

Mikovi se nakonec podaří Teddyho porazit. Vydělá si dost peněz, aby mu na místě splatil Červův dluh a později i dluh u svého profesora, a navíc mu zbude 30 000 $, které v tom samém klubu před měsíci prohrál. V samotném závěru filmu ukončí své studium, rozloučí se s Jo a odjede do Las Vegas hrát hlavní turnaj na World Series of Poker.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Matt Damon Mike McDermott
Edward Norton Lester 'Červ' Murphy
John Turturro Joey Knish
Gretchen Mol Jo
John Malkovich Teddy KGB
Martin Landau Abe Petrovsky
Famke Janssen Petra

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Pokračování filmu Hráči je plánováno.[2] Film s názvem Rounders 2 (Hráči 2) je předběžně naplánován na rok 2014.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]