Honební kůň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hunter

Honební kůň (anglicky hunter) je plemeno koně. Hunteři se navzájem značně liší, pokud jde o vzhled, ale všichni musí mít společné rysy, jako je silná životní energie, atletické schopnosti, odvaha a cit. Má se za to, že nejlepší hunteři pocházejí z Irska.[1] Hunter, neboli lovecký či honební kůň bývá často potomek dvou rozdílných plemen.[2] Pravděpodobně to je plemeno irský tažný kůň zkřížené s plnokrevníkem nebo plemenem clevelandský hnědák. Někdy může mít podíl krve i pony. Slouží typicky anglickému sportu - hon na lišku.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Obvykle jde o velké koně se silným tělem. Mají silnou kostru a velké množství svalové hmoty. Musí být také stavěný pro rychlost a měl by mít silnou záď. Výhodou plemena je úhledná hlava s rysy plnokrevníka. Hunteři musí mít zdravou dýchací soustavu a končetiny, aby vydrželi náročnou práci.

Soutěžní hunter[editovat | editovat zdroj]

Ve světě soutěží existují soutěžní třídy pro lehké, střední a těžké huntery a třída pro pracovní koně. Třída pracovních hunterů je určena pro koně, kteří skutečně loví. Koně musí jako součást soutěže skákat na překážkové dráze. Existují také soutěžní třídy pro pracovní huntery-pony. Při skutečných lovech však uvidíte poníky všemožných tvarů (forem) a velikostí.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PICKERALOVÁ, Tamsin. Encyklopedie koní a poníků. S.178
  2. Archivovaná kopie. hunter.konicci.cz [online]. [cit. 2017-05-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]