Hoher Riffler (Zillertalské Alpy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hoher Riffler)
Hoher Riffler

Vrchol3 231 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátRakouskoRakousko Rakousko
PohoříZillertalské Alpy
Souřadnice
Hoher Rifler
Hoher Rifler
PrvovýstupH. Weber v r. 1875
Horninažula
PovodíZiller
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Friesenberghaus

Hoher Riffler je hora ležící v Rakousku v severní části pohoří Zillertalské Alpy. Nachází se ve střední části Tuxského hřebene (Tuxer Kamm). Jedná se o podstatně méně navštěvovaný vrchol než sousední Olperer (3 476 m) nad střediskem Hintertux. V zimě je hora oblíbeným cílem skialpinistů.

Výstup[editovat | editovat zdroj]

Přestože Hoher Riffler obklopují ze severní strany hned dva ledovce (Federbettkees a Schwarzbrunnerkees) lze na vrchol vystoupit tzv. „suchou nohou“. Cesty k vrcholu jsou jednoduché a průměrně zdatnému vysokohorskému turistovi nebude výstup činit potíže.

Jih

Nejjednodušší výstup na Hoher Riffler je cestou od chaty Friesenberghaus (2 498 m) od jihu. Cesta stoupá sutěmi, později po kammených blocích jižním ramenem. V závěru překračuje několik sněžných polí a vystupuje na vrchol.

Druhou variantou je výstup od chaty po místy zajištěné cestě č. 526 do sedla Frisenbergscharte (2 910 m). Odsud neznačeným a nejištěným západním hřebenem (I.UIAA) k vrcholu. Tato cesta je náročnější a delší než předchozí varianta.

Sever

Od severu lze na vrchol vystoupit od chaty Spannagelhaus (také Weryhütte, 2 531 m). Ta ve svém závěru pod sedlem Frisenbergscharte překračuje ledovec Schwarzbrunnerkees a v sedle se spojuje s cestou od jihu vedoucí po západním hřebeni.

Horské chaty[editovat | editovat zdroj]

  • Frisenberghaus (2 498 m)
    Chata stojí v příjemném prostředí jezírka Frisenbergsee. Otevřena od začátku července do konce září. Kapacita je 56 míst. Vlastníkem německá odnož horského spolku Alpenverein.
  • Spannagelhaus (2 531 m)
    Spannagelhaus stojí pod ledovcem Tuxer Ferner (celoroční lyžování). Původní chata byla postavena již v roce 1885. v roce 1908 byla přestavěna. V roce 1978 byla přistavěna další část. Chata je otevřena celoročně, jen v červnu je zavřena. Kapacita 47 lůžek.

Mapy[editovat | editovat zdroj]

  • Kompass č. 37 (Zilertaller Alpen, Tuxer Alpen) - 1:50 000

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]