Historický archiv Timocké krajiny Zaječar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova archivu.

Historický archiv Timocké krajiny Zaječar (srbsky Историјски архив Тимочка крајина Зајечар) je kulturní instituce všeobecného významu, která se věnuje ochraně, uspořádání a archivování písemností a dalších dokumentů na území Zaječarského okruhu v Srbsku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V Zaječaru byl historický archiv založen v roce 1948, a to nejprve jako archivní středisko (srbsky arhivsko središte), které působilo na území 9 srezů (Zaječar, Bor, Knjaževac, Negotin, Boljevac, Minićevo, Jabukovac, Kladovo a Donji Milanovac). V roce 1951 byl přejmenován na Městský státní archiv (srbsky Gradska državna arhiva) v souladu se zákonem přijatým v témže roce[1], současný název má od roku 1973. V názvu instituce je zdůrazněna příslušnost k regionu Timocké krajiny. Dnes je příslušný pro opštiny Knjaževac, Boljevac a město Zaječar.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 220. (srbština)
  2. CVETKOVIĆ, Slobodanka. Razvoj arhivske službe u Srbi ji u drugoj polovini 20. veka. In: Atlanti. [s.l.]: [s.n.], 2013. S. 218. (srbština)