Hartův ostrov (Bronx)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hartův ostrov
Hartův ostrov
Hartův ostrov
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hartův ostrov (anglicky Hart Island) je ostrov v americkém státě New York. Ostrov má rozlohu 53 hektarů a leží v průlivu Long Island Sound půl kilometru od ostrova City Island. Patří k městské části Bronx a spravuje ho New York City Department of Parks and Recreation.

Ostrov byl v minulosti využíván jako zajatecký tábor, karanténní stanice a chudobinec, od roku 1977 je neobydlený. V letech 1956 až 1971 zde byly rozmístěny rakety Projektu Nike.

Od roku 1869 je na Hartově ostrově hromadné pohřebiště pro lidi, jejichž těla si v newyorských márnicích nikdo nevyzvedne. Hroby kopou trestanci z nedalekého Rikers Islandu. Podle odhadů sem byly uloženy ostatky více než miliónu lidí.[1] Skončily zde i známé osobnosti, jako spisovatel Leo Birinski nebo herec Bobby Driscoll. V době pandemie covidu-19 ve Spojených státech amerických bylo na ostrově pochováváno denně okolo 25 lidí.[2]

V důsledku mořských bouří ostrov podléhá erozi.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na ostrově Hart je údajně milion hrobů. New York chce pochmurné místo změnit na rekreační centrum. Lidovky.cz [online]. 2019-06-02 [cit. 2021-03-23]. Dostupné online. 
  2. Na temném newyorském ostrově pohřbívají oběti do hromadných hrobů. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2021-03-23]. Dostupné online. 
  3. ČERNÝ, Jiří. Neúprosná eroze: Newyorský „ostrov smrti“ se pomalu rozpadá. VTM.cz [online]. [cit. 2021-03-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]