Hans Schwarz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hans Schwarz, Madona s dítětem, Norimberk, kolem 1520

Hans Schwarz, také Schwartz (kolem 1492 Augsburg, kolem 1550 (?)) byl německý renesanční medailér, řezbář a sochař miniatur, který pracoval v Augsburgu, v Norimberku a cestoval za prací po Evropě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Ukládání Krista do hrobu, 1516

Pocházel z vážené rodiny Ulricha III. Schwarze v Augsburgu, kde byl jeho dědeček starostou a kde i Hans strávil velkou část života. Jeho nejstarší dílo - medaile je datována rokem 1509. Za jediný rok 1518, kdy se konal říšský sněm, zhotovil 25 portrétních medailí významných osobností politického a hospodářského života, které do Augsburgu k této události přijely, mj. španělského krále Karla V. (toho portrétoval celkem třikrát) nebo bankéře Jakoba Fuggera. Přátelil se s Hansem Holbeinem mladším, který portrétoval Schwarzovu manželku Kateřinu jako světici.[1]. Schwarz zase vyřezal medailon Dívka a smrt podle Holbeinovy předlohy.

V letech 1515–1518 byl v Augsburgu zapsán mezi dlužníky. V letech 1519 až 1520 pracoval v Norimberku. Z města byl vykázán pro spor s císařskou městskou radou. Po pobytech ve Wormsu, a Heidelbergu se dočasně vrátil do Norimberka, ale brzy odcestoval do zahraničí: objevil se v Polsku, u dánského soudu a roku 1532 v Paříži vytvořil medaili pro dvorního malíře Jeana Cloueta. Dále portrétoval nizozemského malíře Jana Gossaerta zvaného Mabuse; jeho medaili signoval latinsky IO(ANNES) NIGRO.

Další desetiletí jeho pobytů dosud nebyla zmapována. Zemřel kolem roku 1550, neznámo kde.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho dílo je doloženo lépe díky tomu, že své práce signoval iniciálami svého jména HS ve spřežce. Specializoval se na portrétní medaile, kterých bylo zatím napočítáno 175, a na zlatnické modely (například cyklus reliéfů Apoštolové), které řezal v zimostrázovém, lipovém nebo hruškovém dřevě, zatímco Italové je tvořili zásadně z vosku. Proto mají jeho portréty ostře řezané rysy s přesnými detaily a byly oceňovány jako realistické. Nevyhýbal se ani dalším figurálním námětům, zejména biblickým; z velkoformátových soch se však dochovala jen jediná madona. Jeho práce sloužily také jako vzor pro modeléry kachlů a hrnčíře.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hollstein’s German engravings … Vol. 32, comp. Robert Zijlma, Roosendaal 1991.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]