Gymnázium Hranice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium, Hranice, Zborovská 293
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelOlomoucký kraj
Datum založení1871
Zaměstnanci
ŘeditelRNDr. Vladimír Slezák, Ph.D.
ZástupceMgr. Jiří Lysák
Poloha
MěstoHranice
AdresaZborovská 293, Hranice
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO70259909 (VR)
REDIZO600017788
Oficiální webhttp://gymnaziumhranice.cz/
Obory vzdělání
  • Čtyřleté studium (kód oboru 79-41-K/41)
  • Šestileté studium (kód oboru 79-41-K/61)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Hranice je nejstarší střední školou v Hranicích a hranickém regionu. České městské gymnázium bylo založeno v roce 1871.[1] Od 1. září 1993 poskytuje škola vzdělání v šestiletém a čtyřletém studijním programu. Současné pojetí studia na Gymnáziu Hranice má povahu všeobecného studia, nedochází již ke klasickému dělení tříd na větev humanitní, přírodovědnou a technickou. Studenti se mohou podle svého zájmu a své budoucí profesionální orientace rozhodnout pro výběr volitelných předmětů z rozsáhlé nabídky, přičemž další profilace našich studentů je umožněna i volbou předmětů nepovinných. [2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

České městské gymnázium bylo založeno již v roce 1871. Přes všechny snahy a vlastenecké nadšení českých měšťanů bylo hmotné břemeno zatěžující město příliš veliké, a proto souhlasili s jeho přeměnou na německé se státní správou. Zpočátku měla škola české pobočky, které byly ve školním roce 1876/77 zrušeny.[3][4] Německé gymnázium existovalo téměř padesát let do roku 1923.

Historií vzniku a vývoje gymnázia v Hranicích se zabýval poprvé německý ředitel Josef Mikusch v roce 1875. Pramenem poznání dějin českého gymnázia se stala první výroční zpráva ředitele Emila Cigánka z roku 1913, výroční zpráva k 10. výročí založení gymnázia od profesora Rudolfa Lišky a stať ředitele Emila Cigánka „Deset let našeho Ústavu za republiky“. Významný byl i Almanach k 25. výročí (školy) z roku 1937, který zachycuje historii a život české i německé školy, a Almanach ke 100. výročí gymnázia z roku 1971. Na konci každého školního roku byly vydávány výroční zprávy – německé do roku 1922 a české do roku 1946, později výroční zprávy za pětiletí.

Po roce 1989 gymnázium získalo 1. ledna 1991 právní subjektivitu. Zvýšila se motivace pro výuku cizích jazyků. V letech 1990 a 1991 byly přijímány třídy se zaměřením přírodovědným, všeobecným a humanitním, ale od roku 1992 již jen se zaměřením všeobecným. Zdůrazňuje se výuka mateřského jazyka, angličtiny, němčiny, ruštiny a francouzštiny, z nichž dva jazyky si žáci volí povinně. Systém volitelných předmětů ve druhém až čtvrtém ročníku umožní studentům specializaci na předměty potřebné pro zvolení vysoké školy. Důkazem zájmu o jazyky jsou návštěvy pedagogů a žáků v holandském městě Voorburgu a rakouském Grazu, Vídni, Velké Británii a Londýně, kde se seznamují nejen se zajímavostmi zemí, ale i jejich školami a vyučováním v nich.

Od 1. září 1993 má škola charakter víceletého gymnázia. První třída gymnázia tohoto typu byla otevřena v budově základní školy Osecká v Lipníku nad Bečvou jako elokovaná třída hranického gymnázia. V průběhu roku získala škola povolení ministerstva školství zahájit šestileté gymnázium v Hranicích při zachování sedmileté výuky v Lipníku nad Bečvou. První třída šestiletého gymnázia byla otevřena 1. září 1994 pod pracovním názvem V1.A v Hranicích.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Do roku 2020 prošla škola rekonstrukcí, při níž byly vyměněny okna a opravena fasáda. Má 2 učebny pro výuku informatiky, v dalších třídách interaktivní tabule, jazykovou učebnu, laboratoř biochemie a fyziky s počítači, speciální učebnu ZSV i chemie, ve třídách jsou buď dataprojektory, nebo velké televizní obrazovky. V půdní vestavbě jsou umístěny třídy se zaměřením uměleckým, a to hudebním a výtvarným. Součástí komplexu budovy školy je moderně vybavená sportovní hala.

Život studentů[editovat | editovat zdroj]

Kromě povinných a volitelně povinných předmětů se studenti účastní různých sportovních kurzů (lyžařský, turistický, vodácký), ale také soutěží v nejrůznějších olympiádách: v českém, anglickém, ruském, německém, francouzském i španělském jazyce. Škola klade na výuku jazyků velký důraz. V soutěži Gympl roku se ve školním roce 2012/2013 Gymnázium Hranice umístilo v Olomouckém kraji na pátém, o rok později na šestém místě.[5]

Projektová činnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2000 se škola zapojila, nebo přímo řídila řadu projektů, které byly financovány jak z evropských fondů, tak ze státního rozpočtu České republiky. Mnoho z těchto projektů bylo zaměřeno na spolupráci se školami v zahraničí. Například projekty Comenius a v současnosti projekty Erasmus+. Některé projekty byly zaměřeny na rozvoj komunikačních dovedností studentů a učitelů v anglickém jazyce. V rámci projektu Erasmus+ ve spolupráci s Chorvatskem a Slovinskem vytvořili studenti hru "ESCAPE ROOM Zikmunda Freuda".

Známí absolventi[editovat | editovat zdroj]

  • Jiří Brdečka (1917–1982) – spisovatel, scenárista, režisér animovaných filmů, výtvarník
  • Armin Delong (1925–2017) – vědec, fyzik
  • Vladimír Kostřica (1933–1998) – univerzitní profesor, vedoucí katedry slavistiky, prorektor UP v Olomouci
  • Milan Hein (* 1946) – herec, moderátor, majitel Divadla Ungelt
  • Marta Skarlandtová-Heinová (* 1948) – hlasatelka, tlumočnice, překladatelka
  • Boris Carloff (vlast.jm. Milan Havrda) (* 1974) – zpěvák, textař, hudební skladatel, hudební producent
  • Petr Marek (* 1974) – hudebník, filmový režisér, frontman skupiny Midi lidi
  • Tomáš Pospěch (* 1974) – fotograf, historik umění a kurátor
  • Josef Maršálek (* 1982) – pekař a cukrář, autor knih s cukrářskými recepty

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Oficiální web Gymnázia Hranice
  2. Gymnázium, Hranice, Zborovská 293
  3. Vlastenectví!. S. 5. Čech [online]. 1872-07-11 [cit. 2021-02-11]. S. 5. Dostupné online. 
  4. České gymnasium v Hranicích. S. 2. Lidové noviny [online]. 1898-09-01 [cit. 2021-02-11]. S. 2. Dostupné online. 
  5. Gymnázium, Hranice, Zborovská 293. gymplroku.cz [online]. [cit. 2022-09-19]. Dostupné online.