Letiště Guš Katif

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Gush Katif Airport)
Letiště Guš Katif
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
StátPalestinaPalestina Palestina
Nejbližší městoChán Júnis (2 km)
Typ letištěveřejné civilní (uzavřeno)
Provozovatelnení
Kód letiště ICAOLLAZ
Kód letiště IATAGHK
Souřadnice
Map
Nadmořská výška107 ft / 33 m
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Letiště Guš Katif (IATA: GHK, ICAO: LLAZ)[1] bylo malé letiště v pásmu Gazy přibližně dva a půl kilometru severně od města Chán Júnis, sousedící s UNRWA uprchlickým táborem Chán Júnis. Navazovalo západně na bývalou izraelskou osadu Ganej Tal, a pojmenováno bylo po bývalé izraelské osadní oblasti Guš Katif. Po zničení Letiště Jásira Arafata bylo krátce jedinou použitelnou přistávací dráhou v pásmu Gazy, ale v roce 2004 bylo opuštěno, a v roce 2015 bylo zastavěno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Letiště by nemělo být zaměňováno se základnou RAF Gaza, která se nacházela v blízkosti dnešního hraničního přechodu Karni.

Po Palestinském exodu v roce 1948, 35.000 uprchlíků nalezlo útočiště v táboře jižně od dnešního letiště. Na místě vznikl UNRWA tábor Chán Júnis.

Jako součást jednostranného stažení Izraele z Gazy byli izraelští osadníci vystěhováni z oblasti Guš Katif v roce 2004 a 2005. V roce 2004 bylo letiště v dobrém stavu. Dráha byla volná a značení ranveje bylo udržované. Po předání Palestinské samosprávě nebyla oblast Guš Katif a letiště již dále udržována. Letiště zakryl písek a snížil šířku asfaltové dráhy z původních 75 stop na přibližně 30 stop, obratová smyčka na severozápadním konci byla úplně zakryta pískem.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

UNRWA uprchlický tábor Chán Júnis sousedí jižně s bývalým letištěm, a UNRWA Rekvalifikační centrum Chán Júnis, postavené v roce 2007, je těsně u bývalé dráhy. V táboře je více než 68.000 uprchlíků.[2] V roce 2010 byla hlavní 800 metrů dlouhá dráha stále ještě dostatečně uklizená a použitelná, vzhledem k jejímu využití jako příjezdové silnice do tábora UNRWA Chán Júnis.

Od roku 2014 je patrné z leteckých snímků, že rozšíření UNRWA Chán Júnis, včetně čistírny odpadních vod postavené na prahu bývalé dráhy, udělalo letiště zcela nepoužitelné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gush Katif Airport na anglické Wikipedii.