Golčův Jeníkov (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Golčův Jeníkov
Tvrz Golčův Jeníkov
Tvrz Golčův Jeníkov
Účel stavby
Základní informace
Výstavba1650–-1653
Zánikpo r. 1636
StavebníkMartin Maxmilián z Goltze
Další majiteléGoltzové, Krakovští z Kolovrat, Trautmannsdorfové
Poloha
Adresa5. května 8, Golčův Jeníkov, ČeskoČesko Česko
Ulice5. května
Souřadnice
Golčův Jeníkov (tvrz)
Golčův Jeníkov (tvrz)
Golčův Jeníkov (tvrz), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky28665/6-145 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz Golčův Jeníkov se nachází ve městě Golčův Jeníkov v okrese Havlíčkův Brod. Je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1636 se majitelem zkonfiskovaného jeníkovského statku, který do Bílé hory vlastnil Jan Rudolf Trčka z Lípy, stal generál Martin Maxmilián z Goltze, jenž si nechal v letech 16501653 nedaleko zábělčické tvrze postavit tvrz novou. Ta dostala název Goltzova tvrz. Po generálově smrti došlo k častému střídání majitelů a po vystavění starého zámku Leopoldem Krakovským z Kolovrat ztratila svoji rezidenční funkci. Poté, co Trautmannsdorfové nechali ve městě postavit pivovar, začala tvrz sloužit jako sklad chmele. V roce 1912 došlo ke zrušení pivovaru a tvrz následně chátrala. Po rekonstrukci, která proběhla v roce 2004, slouží jako galerie (Galerie Goltzova tvrz[2]). Roku 2018 se město Golčův Jeníkov pustilo do opravy opadávající omítky.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tvrz byla vystavěna jako jedna z posledních věžovitých tvrzí na našem území. Jedná se o dvoupatrovou budovu se stranami o délce 10,5 × 12,5 metru. Vnitřní prostory (mimo druhého patra) byly rozděleny na dvojice obdélných místností přístupné točitým schodištěm v jihovýchodní části objektu. Od sousední zábělčické tvrze jej odděloval v prvním patře portál a erbovní a nápisová deska. Hlavní obytná místnost tvrze pak byla vybavena krbem z bílého mramoru, který stával v jižní části místnosti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2012-06-14]. Identifikátor záznamu 139990 : Tvrz. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. http://www.antikgoltz.cz/old/onas.html[nedostupný zdroj]
  3. SAADOUNI, Štěpánka. Jeníkov chystá opravu Goltzovy tvrze a školy. Havlíčkobrodský deník. 2017-12-28. Dostupné online [cit. 2018-07-30]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]