Gilbert z Clare, 5. hrabě z Gloucesteru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gilbert z Clare
hrabě z Gloucesteru, Hertfordu, pán z Clare a Glamorganu
Portrét
Gilbert na vitráži v Tewkesbury
Narození1180
Hertford
Úmrtí25. října 1230
Penaroz
Pohřbenklášter Tewkesbury
ManželkaIsabela Marshalová
PotomciAmicie
Richard z Clare
Anežka
Isabela z Clare
Vilém
Gilbert
DynastieClare
OtecRichard z Clare
MatkaAmicie z Gloucesteru
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gilbert z Clare (anglicky Gilbert de Clare, 1180, Hertford25. října 1230, Penaroz) byl hrabě z Gloucesteru, Hertfordu, pán z Clare a Glamorganu. Byl jedním z pětadvaceti baronů, kteří měli dohlížet na dodržování dohod na základě ustanovení Magna Charta a je jedním z rytířů zobrazených na barevných vitrážích v klášteře Tewkesbury.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pečeť Gilberta z Clare

Narodil se jako nejstarší syn Richarda z Clare a Amicie, druhé dcery a případné dědičky hraběte z Gloucesteru. Roku 1215 se aktivně zúčastnil baronské vzpoury proti králi Janovi a po jeho smrti podporoval kandidaturu francouzského prince Ludvíka na anglický trůn. Byl zajat královským regentem Vilémem Maréchalem v bitvě u Lincolnu.

Teprve po této porážce přešel na stranu příznivců mladého krále a oženil se s Isabelou, mladičkou dcerou Viléma Maréchala. Na podzim téhož roku po skonu bezdětné tety zdědil bohaté panství Gloucester a následně po smrti otce také rozsáhlé majetky jeho rodiny a titul hraběte z Hertfordu. Následující roky strávil boji s Velšany a zemřel na expedici v Bretani. Jeho ostatky byly převezeny zpět do vlasti a pohřbeny před hlavním oltářem v klášteře Tewkesbury. Náhrobek se nedochoval.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]