GeForce 256

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

GeForce 256 je grafická karta společnosti NVidia. Je známá také pod klasickým jménem GeForce. Její uvedení na trh proběhlo v srpnu 1999. Od svého přímého předchůdce (RIVA TNT 2) je obohacená o počet pixel pipeline, „offloading host“, geometrické výpočty, hardwarové přehrávání videa MPEG-2 a především implementací transformací a nasvícení (T&L, transform and lighting).

GeForce 256 natrvalo ovlivnila budoucnost počítačových her až dodnes. NVIDIA se svým upevněným postavením lídra začala úspěšně vytláčet konkurenci, hlavně 3dfx.

VisionTek GeForce 256 DDR

První GPU[editovat | editovat zdroj]

Díky vzniku GeForce 256 byla na světě první GPU (grafická procesorová jednotka), zadefinovaná firmou nVidia. Termín GPU se začal chápat jako čip s integrovaným T&L, nastavením uspořádání trojúhelníků, nový renderovací engine pracující s minimálně 10 miliony polygonů za sekundu. Některé věci přitom byly identické s profesionálními kartami (ty měly geometrické procesory).

Shodovaly se v principu hardwarové akcelerace T&L (DirectX 7 a OpenGL).

Technologie[editovat | editovat zdroj]

NVIDIA byla jedním z prvních výrobců 3D karet s integrovaným T&L. Předtím muselo mnoho výpočtů vykonávat CPU počítače. Základní geometrie trojúhelníků byla implementovaná už v kartě Voodoo2 a Rendetion Verite, ale T&L znamenalo skutečně velký skok dopředu. Recenze hodnotily nové řešení značně pozitivně. Schopnosti GF256 a její potenciál daleko převyšoval tehdy existující grafiky (TNT 2, ATI Rage 128, 3dfx Voodoo3, Matrox Millenium G400 MAX). Bez ohledu na to, hry v roce 1999 neposkytovaly využití pro vyspělé funkce GF256 (s výjimkou Quake 3 a Unreal Tournament).

GeForce 256 byla ve své době velmi drahou grafickou kartou. Často také dostávala přívlastek „jen na hraní“. O něco později uvedla NVidia slabší variantu nabízející většinu funkcí za poloviční cenu - GeForce 2 MX.

Profesionální verze Quadro[editovat | editovat zdroj]

Byla postavená na základě grafické karty GeForce 256 a určená hlavně pro pracovní stanice (různá studia). Nebyla tedy určená pro běžného zákazníka. Quadro tím podtrhovalo svého sourozence, GF 256. Mnoho profesionálů tvrdilo o GF 256, že mohla být také využívána jako Quadro (pravda, s o něco nižším výkonem). Pro běžného uživatele bylo GF 256 velmi drahou volbou a naopak mezi profesionály byl přezdívaný jako "chudý chlapík mezi profesionálními kartami."

Technická specifikace[editovat | editovat zdroj]

Jméno karty Frekvence
jádra
Frekvence
pamětí
Celková
propustnost
Pixel
pipeline
Typ
sběrnice
Šířka
sběrnice
Velikost
paměti
GeForce 256 SDR 120 MHz 166 MHz 2.7 GB/s 4 SDR 128bitová 32 MB
GeForce 256 DDR 120 MHz 150 MHz 4.8 GB/s 4 DDR 128bitová 32 / 64 MB

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]