Frunzensko-Primorskaja (linka metra v Petrohradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
5 Frunzensko-Primorskaja
Mapa
Stát Rusko
Město Petrohrad
Datum otevření 20. prosince 2008
Barva na mapě fialová
Technické informace
Počet stanic 15
Délka 26,24 km
Externí odkazy
OpenStreetMap mapová data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Frunzensko-Primorskaja linka (rusky Фрунзенско-Приморская линия) je linka Petrohradského metra. Značená je fialovou barvou, alternativně číslem pět. Úsek Sadovaja – Komjendantskij Prospekt dříve fungoval jako součást čtvrté linky, Pravoberežnaja. 28. prosince 2008 byl zprovozněn první úsek ZvenigorodskajaVolkovskaja, který však zatím nebyl propojen s úsekem SadovajaKomendantskij prospekt. K propojení došlo 7. března 2009, kdy byly propojeny stanice Zvenigorodskaja a Sadovaja. 30. prosince 2010 byla otevřena stanice Obvodnyj kanal na již stávajícím úseku. Linka byla dále prodloužena jižním směrem do stanic Bucharešťskaja a Meždunarodnaja, k otevření došlo 28. prosince 2012.

Linka byla dále rozšířena 3. října 2019, kdy byla prodloužena jižním směrem do stanic Prospekt Slavy, Dunajskaja a Šušary. Rozšíření se plánuje i severním směrem, kde by měly vzniknout další čtyři, kromě stanice Šuvalovskij prospekt zatím bezejmenné.

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Úsek mezi stanicemi Sadovaja – Komendantskij prospekt byl otevřen v rámci Pravoberežné linky.

ŠušaryDunajskajaProspekt SlavyMeždunarodnajaBucharešťskajaVolkovskajaObvodnyj kanalZvenigorodskaja 1Sadovaja 24AdmiraltějskajaSportivnajaČkalovskajaKrestovskij ostrovStaraja DěrevňaKomendantskij prospekt


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]