Evanna Lynchová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Evanna Lynchová
Narození16. srpna 1991 (32 let)
Irsko Termonfeckin
AliasEv, Evy, Eva
Alma materOur Lady's College, Greenhills
Institute of Education
Centre for the Talented Youth of Ireland
Johns Hopkins Center for Talented Youth
Aktivní roky2007
Partner(ka)Robbie Jarvis (2013–2016)
Anděl (2016–2017)
Oficiální webwww.evannalynch.com
Významné roleLenka Láskorádová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Evanna Patricia Lynch (* 16. srpna 1991, Termonfeckin, Irsko) je irská herečka, která je známa pro svou roli Lenky Láskorádové ve filmech o Harrym Potterovi (od 5. filmu).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Evanna žije v Irsku se svým otcem Donalem, matkou Marguerite, staršími sestrami Máiréad a Emily a s mladším bratrem Patrickem. Je studentkou školy Our Lady’s College – dívčí katolické školy ve městě Drogheda. Během natáčení Harryho Pottera do školy nechodila. Jako základní školu navštěvovala Cartownovu státní školu. Navštěvovala také CTYI (Centrum talentované mládeže Irska) a dokončila kurz Spekulativní fikce.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Harry Potter (2006–2012)[editovat | editovat zdroj]

Její otec s ní letěl do Londýna na casting na roli Lenky Láskorádové. Na tuto roli se hlásilo téměř 15 000 dívek. Nicméně Evanna byla špinavá blondýnka, takže pro roli Lenky ji museli odbarvit na světlý blond. Spřátelila se s herečkami Bonnie Wright (Ginny Weasleyová), Katie Leung (Cho Changová) a s Afshan Azad (Padma Patilová). Poprvé se objevila v pátém filmu Harry Potter a Fénixův řád. Za roli v šestém filmu Harry Potter a Princ dvojí krve získala nominaci na ceny Scream Awards a Young Artist Awards. Objevila se i v posledních dvou filmech Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 a Relikvie smrti – část 2. V roce 2012 se připojila k obsazení divadelního sboru StarKid a zahrála si Lenku Láskorádovou ve třetím dílu muzikálu A Very Potter Senior Year.

Pozdější práce (2012–dosud)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2013 si zahrála roli McKenzie Pryce ve filmu GBF. V roce 2015 si zahrála ve dvou filmech Danny and the Human Zoo a My Name Is Emily. V roce 2018 se stala jedno ze soutěžících americké verze reality show Dancing with the Stars. V roce 2019 si zahrála malou roli Abbie Fox ve filmu Madness in the Method. Ve stejném roce si také zahrála v divadelních hrách The Omission of the Family Coleman v divadle Theatre Royal ve městečku Bath a Games for Lovers v divadle The Vaults Theatre v Londýně.

Fanouškovství[editovat | editovat zdroj]

Evanna je obrovským fanouškem Harryho Pottera. Podle její rodiny je jím posedlá. Jako malé dítě psala neustále J. K. Rowlingové. V jednom z dopisů napsala, jak moc by si chtěla zahrát ve filmu o Harrym Potterovi, ale že o tom pochybuje, protože žije „v malé ospalé díře jménem Termonfeckin, kde se nikdy nic neděje“. K jejímu překvapení jí Rowlingová odpověděla: „Nebuď tak přísná na Termonfeckin; má skvělé jméno! A já pocházím z velmi ospalého místa!“

V roce 2003 byla zklamaná z toho, že propásla vydání páté knížky (Harry Potter a Fénixův řád), protože byla v nemocnici. Nicméně ji z nemocnice propustili v den, kdy pro ni místní knihkupectví přijalo výtisk, který byl podepsaný J. K. Rowlingovou.

Evannina slabost pro Harryho Pottera se také projevila, když svoji kočku pojmenovala Luna. Ta měla několik koťat a jedno z nich se jmenovalo Dumbledore (Brumbál). Jiná kočka, která Evanně patřila, zemřela v roce 2006 a jmenovala se Crookshanks (Křivonožka) – po kočce Hermiony Grangerové.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2007 Harry Potter a Fénixův řád Lenka Láskorádová
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve
2010 Harry Potter a Relikvie smrti – část 1
2011 Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
2013 G.B.F. McKenzie Pryce
2014 Dynamite: A Cautionary Tale AKA Addiction: A 60's Love Story Theresa Bornstein
2015 Danny and the Human Zoo Bridget Riordan
2015 Jmenuji se Emily Emily
2019 Madness in the Method Abbie Fox

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2012 Sinbad Alehna díl: „Land of the Dead“
2013 Apex Regan díl: „Pilot“
2018 Dancing with the Stars Samu sebe / soutěžící

Krátkometrážní film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role
2013 It Don't Come Easy Ella
2019 Lucia Joyce: Full Capacity Lucia Joyce
You Eat Other Animals Královna vetřelců

Hudební video[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Umělec
2017 DISARM Daisy Decibel Bry

Videohry[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2007 Harry Potter a Fénixův řád Lenka Láskorádová
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve
2010 Harry Potter a Relikvie smrti – část 1
2011 Harry Potter a Relikvie smrti – část 2
2016 Lego Dimensions

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Režie Producent Produke
2012 A Very Potter Senior Year Lenka Láskorádová Matt a Nick Lang StarKid Productions LeakyCon 2012 v hotelu Hilton Chicago a v Chicagu, Illinois
2013 Houdini Bess Houdini Peter Snee Grand Theatre, Blackpool, Theatre Royal, Windsor, Stoke Repertory Theatre, Gaiety Theatre, Dublin a Swansea Grand Theatre
2017/18 Disco Pigs Sinéad/Runt John Haidar Tara Finney Productions Trafalgar Studios, Whitehall, Trafalgarské náměstí, Westminster, Londýn (West End); Irish Repertory Theatre, Manhattan, New York (Mimo-Broadway)
2019 The Omission of the Family Coleman Gaby Laurence Boswell Ustinov Studio Theare Royal Bath, Bath, Anglie (Mimo West End)
Games for Lovers Martha Anthony Banks The Vaults Theatre, Londýn

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]